Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

II ŠINOBUS – FESTIVAL ŠVERCA KULTURE U SEGEDINU I SUBOTICI

Serija kulturno-umetničkih programa na specijalnim lokacijama

Nakon prvog, veoma uspešnog Šinobus festivala, Kulturno-umetničko društvo SIN-TÉR i po drugi put organizuje Šinobus festival šverca kulture, koji povezuje dva bratska grada, Segedin i Suboticu između 6. i 12. oktobra. Književnost, pozorište, likovna umetnost i muzika se isprepliću na jednoj zanimljivoj lokaciji, na redovnoj liniji šinobusa Segedin-Subotica.

Između dva grada, još uvek saobraća legendarno pogranično vozilo, 50-ogodišni šinobus, nazivan „srebrnom strelom“, „sivom munjom“ ili „konzervom“. Ovom linijom su subotičanin Deže Kostolanji i segedinac Đula Juhas još kao deca, po prvi put putovali u drugi grad.U okviru Šinobus-festivala, pesnici, pisci, likovni umetnici, pozorišni ljudi i muzičari iz ove regije čekaju potencijalne „švercere kulture“ i na spomenutom vozilu i na gradskim književnim, pozorišnim, muzičkim i umetničkim programima.

Šinobus je simbol povezivanja

Ideja festivala potiče od Arpada Kolara i Rolanda Orčika, članova Kulturno-umetničkog društva SÍN-TÉR. Obojica su pesnici i prevodioci koji žive i rade u Segedinu, a rodom su iz Vojvodine. Šinobus koji prema redu vožnje saobraća između Segedina i Subotice su izabrali kao zaštitni znak i lokaciju festivala upravo zbog toga što je on jedan od najizraženijih simbola jedinstva ova dva grada. Sa organizovanjem projekta, glavni cilj im je bio isticanje povezanosti ove regije i njegovog kulturološkog karaktera.

Programi na šinobusu

U petak, 9. oktobra, programi počinju u 11:00 časova: U Segedinu u čekaonici Glavne železničke stanice, pozorište Metanoia otvara festival sa performansom, zatim subotički limeni orkestar ispraća one koji kreću na put, a na redovnoj liniji Segedin-Subotica sa polaskom u 12:25, književno-muzički kalambur zabavlja sve učesnike. Na šinobusu između ostalog nastupaju i: Zoltan Čehi, Laslo Garaci (Budimpešta), Srđan Srđić (Beograd), Marojević Igor (Beograd), prošlogodišnji dobitnik najuticajnije mađarske nagrade za književnost (Košut) Laslo Vegel (Novi Sad), Janoš Čepregi (Budimpešta), Akoš Đerfi (Budimpešta).
Nakon dolaska u Suboticu, u 14:20 sa železničke stanice kreće književna, gradsko-istorijska i arhitektonska šetnja po Subotici. Program zatvara grupa Ne mulass! u 21 časova u subotičkom BASH-Kući.

U subotu, 10.oktobra, od 9 časova u čekaonici subotičke Železničke, pozorišna grupa Metanoia čeka sve zainteresovane sa performansom, zatim etnodžez bend Nyenyere zabavlja prisutne, koji kreću ka Segedinu u 10:40. Gosti toga dana biće među ostalim dobitnik najuticajnije mađarske nagrade za književnost (Košut) Oto Tolnai (Palić), dobitnici najuticajnije mađarske nagrade „Košut“ za književnost, Atila Balaž (Novi Sad-Budimpešta), Zoltan Leši (Budimpešta), zatim Ana Ristović i Jasmina Topić. Program se nastavlja u 12:30 u Segedinu, gde putnici mogu prisustvovati književno-istorijsko-arhitektonskoj šetnji po gradu.

Od 13:30 časova na segedinskoj obali Tise, na plaži Lapoš, kuva se ručak u kotliću, uz muziku grupe Nyenyere, a od 20 časova u segedinskom Jazz pabu publika festivala imaće prilike da divlja uz džez muziku Grencsó Fitness Music Ensemble-a.

Prateći programi

Festival otvaraju tri mlada pesnika iz Transilvanije:
6. oktobra u Segedinu i 7. oktobra u subotičkom BASH-Kući, nastupaju:
Šandor Muranji, Šandor Muska i Tamaš Balint.

Domaćin večeri je dr. Istvan Fried, profesor Segedinskog univerziteta.

8. oktobra, u segedinskom Grand Café-u, predstaviće se dve mađarske književne organizacije (JAK-FISZ), koje sakupljaju mlade pisce. Domaćin večeri: Timea Turi.

Od 22:30, u Garaboncziás-u, na jednoj od stanica segedinske underground-rock scene, nastupiće mađarsko-srpske rok i pank grupe, zajedno sa subotičkim i segedinskim DJ-ima, odgovornim za razigravanje publike.

9. oktobra, prvog dana treskanja šinobusom, u Subotici nastupa segedinska grupa Ne mulass!, dok će 10. oktobra, gosti segedinskog Jazz pub-a ludovati uz džez muziku Grencsó Fitness Music Ensemble-a.

11. oktobra u subotičkom pozorištu „Dežo Kostolanji“, nastupa dobitnik brojnih međunarodnih nagrada: pozorište Metanoia, najzanimljivija pojava segedinske alternativne scene.

Istog dana u segedinskoj Staroj sinagogi (Régi Zsinagóga), u organizaciji MASZK-a (Mađarskog alternativnog pozorišnog centra) nastupa legendarna grupa Tudósok (Naučnici), poreklom iz Vojvodine, sa trenutnim sedištem u Budimpešti.

12. oktobra, uz podršku Assam Teaház-a i VITAmin-a, u segedinskom Assam Teaház-u (tj. čajdžinici), predstaviće se Izdavačka kuća JELENKOR iz Pečuja. Gabor Čordaš, urednik i prevodilac ove izdavačke kuće će razgovarati sa jednim od svojih proslavljenih autora, Radoslavom Petkovićem.

Programi se odvijaju dvojezično, na mađarskom i srpskom jeziku.
Za programe na šinobusu potrebno je kupiti voznu kartu.
Rezervacije:
Segedin: +3620/2889512
Svi programi, osim koncerta Tudósok, su besplatni.

Više informacija u vezi sa programima: www.kulturcsempesz.blogspot.com

Glavni organizator: KUD SÍN-TÉR

Glavni partner: Udruženje Mladih Pisaca (FISZ)

Sponzori Šinobus-festivala
FISZ, MASZRE, NKA, Fondacija za Segedin, Katedra za slavistiku Segedinskog univerziteta, Krug prijatelja slavista i Savez mladih pisaca JAK.

Partneri: Kulturna organizacija Segedinskog univerziteta (SZTE Kulturális Iroda), Lifka Art Bioskop, BASH-Kuća, KUD Symposion, FISZ, JAK, Udruženje Pisaca (Szépírók Társasága), KUD MASZK, Fondacija Pro Philosophia Szegediensi, VITAmin, Assam Teaház, Grand Café, Kafić Mileniumi, , Železnice Srbije, MÁV-START.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *