Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„Kurbas“ najbolja predstava u celini

Dodelom nagrada, a potom i koncertom beogradskog ansambla „Renesans“ u Katoličkoj porti, u petak kasno uveče završen je 36. internacionalni festival alternativnog i novog teatra (Infant). Najvrednije festivalsko priznanje – nagradu za najuspešniji eksperiment, predstavu u celini – osvojila je nezavisna izvođačka grupa „TancLaboratorijum“ iz Kijeva za komad Kurbas. Rekonstrukcija.

\"Kurbas\" najbolja predstava u celiniŽiri 36. Infanta, koji su činili pozorišna teoretičarka i dramska spisateljica iz Pariza Irina Posamaji (predsednica), dramaturg iz Beograda Vladislava Vojinović i reditelj iz Budve Boris Liješević, u obrazloženju je naveo da su ukrajinski pozorišni umetnici nagrađeni za celovito tretiranje svih pozorišnih elemenata, od strukture, preko glume, tretmana svetlosti i zvuka, pa do scenografije i dramaturgije. „Savršena ravnoteža između telesne patnje i radosti igre stvara nov način promišljanja postanja“, ocenio je žiri sadržaj te predstave, u kojoj se rekonstruiše rad Les Kurbasa (1887–1937), „tvorca modernog ukrajinskog pozorišta svetskog ranga“.

Druga nagrada po vrednosti na Infantu – priznanje za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika – dodeljena je beogradskom ansamblu „Miraž“ za predstavu Nothing Project. Žiri je pozorišni jezik mladih članica te nezavisne umetničke grupe video kao „nevinost igranja i postojanja na sceni, kao vrstu specifičnog rituala“ u kome su autorke „medijumi energije i emocija, od racionalnog ka srcima gledalaca“. Povratni proces ka racionalnom odvija se u svakom gledaocu posebno, dok nerazrešenost i izostanak katarze na kraju, najavljen još u naslovu predstave, žiri ocenjuje kao kvalitet.

Trećenagrađeni Prodigal teatar iz Engleske prikazao je publici prilikom dodele nagrada deo akrobatskih veština iz predstave Mikrokoreografije, nastale tokom festivala kao rezultat radionice Parkur, a u celini izvedene poslednjeg dana Infanta na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta. Alister Olaflin iz brajtonske pozorišne trupe naglasio je da je veoma iznenađen nagradom jer nije očekivao da će se ta „drama bez reči, drama brzine i visine“ uopšte naći u takmičarskom programu festivala. Parkur je, naravno, reč koja označava prevlađivanje fizičkih prepreka, poput zidova, stepenica, gelendera i sličnih objekata, ali i svih ostalih. Cilj je da se tokom kretanja preko njih brzina ne smanjuje, rekli su nam mladi akteri Mikrokoreografija.

Selektorka Jadranka Anđelić je u izjavi za Građanski list kao osnovnu karakteristiku ovogodišnjeg izdanja festivala navela raznovrsnost scenskog jezika. Ona je ocenila da su moderni naslednici tradicije avangardnog teatra istražujući došli do sklada sadržaja i forme, tako da je avangardni tekst dobio odgovarajuć jezik. „Jonesko je najzad dobio adekvatan scenski jezik – telesni izraz i govor samog glumca“, kaže Anđelićeva i dodaje da su moderne forme toliko suštinski razvijene da se pomoću njih veoma uspešno mogu dekodirati i „prevesti“ dela i drugih velikih autora, poput Čehova (u festivalskoj predstavai Tri sestre gledaju Čehova) ili Kafke (Ples sa ocem).

Nakon zvaničnog dela zatvaranja 36. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, koji je trajao od 25. juna do 3. jula 2009. godine (devet festivalskih dana, 17 odigranih predstava, tri koncerta, brojni performansi…), beogradski ansambl „Renesans“ je na koncertu Pesme šekspirovih glumaca: Muzika renesansnih dvorova i trgova ponudio muziku 16. i 17. veka nastalu u Engleskoj i Francuskoj, ali i na području Belgije, Italije i Španije.

Muzički menadžer Alen Klajn, koji je zastupao „Bitlse“ i „Roling stonse“ umro od Alchajmerove bolesti, u 78. godini.

Alen Klajn, magnat muzičke industrije 1960-ih i 1970-ih godina, osnivač labela „ABKCO“ i bivši menadžer „Bitlsa“ i „Rolingstonsa“, preminuo je u Njujorku u 77. godini posle duge borbe s Alchajmerovom bolešću, prenele su agencije.

Klajn, kog su mnogi smatrali kontroverznom ličnošću, takođe je bio menadžer Sema Kuka, „Enimalsa“, Čabi Čekera, „Kinksa“, „Hermans Hermitsa“ i drugih.

Bio je poznat po veštini postizanja veoma unosnih ugovora za svoje klijente, ali njegovi odnosi sa nekima od njih završili su pred sudom.

Klajn je 1979. godine proglašen krivim za utaju poreza i odležao je dva meseca u zatvoru zato što nije prijavio prihod od prodaje promotivnih pesama „Bitlsa“ i drugih grupa.

Muzička izdavačka kuća „ABKCO“ raspolaže autorskim pravima za preko 2.000 pesama, među kojima su one koje izvode velika imena kao što su Mik Džeger, Kit Ričards, Bobi Vomak i Pit Taunsend.

Đ. Radojković – Građanski List

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *