Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DEJAN MEDAKOVIĆ“ ZA MIRKA DEMIĆA

Nagrada „Dejan Medaković“ za najbolju knjigu ili memoarski spis na srpskom jeziku, biće uručena Mirku Demiću za knjigu „Trezvenjaci na pijanoj ladji“, 10. januara u Galeriji Prometej u Novom Sadu, u okviru obeležavanja dana Izdavačke kuće „Prometej“.

Nagradu „Dejan Medaković“ dodeljuje Izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada, a žiri koji su činili Draško Redjep, Radovan Popović i Jovan Ćirilov, dobitnika ovog priznanja su proglasili u oktobru 2010. godine.

Roman „Trezvenjaci na pijanoj ladji“ (izdavač Agora, Zrenjanin 2010), kragujevačkog pisca Mirka Demića nosi podnaslov „srpskohrvatski roman“, a u obrazloženju žirija se navodi da je nagrada pripala „jedinstvenom rukopisu Mirka Demića koji je na veoma aktuelnu temu prepleta i paralela istorijskih, socijalnih i etničkih, ispisao traktat u kategoriji antimemoara“.

„Nagradjena knjiga je jedinstvena i zbog toga što je na belinama istorijskog i neistorijskog vremena, ostvarila tragičnu paradigmu naših neslaganja i bratoubilačkih sukoba“, piše u obrazloženju.

Nagradu, koja je ustanovljena kao zadužbina znamenitog memoariste Dejana Medakovića, „Prometej“ dodeljuje od 2008. godine, a dosadašnji lauraeti bili su Momo Kapor za knjigu „Ispovesti“ i Miodrag B. Protić za delo „Nojeva barka III“.

Izvor: B 92


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *