Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROBERTU TILIJU URUČENA NAGRADA „MIROSLAV DERETA“

Nagrada „Miroslav Dereta“ za neobjavljeni roman godine večeras je uručena Robertu Tiliju.

Nagrada, koju sedmi put dodeljuju Grafički atelje „Dereta“ i opština Čukarica, Tiliju – pesniku po vokaciji, fiolozofu po obrazovanju, rokeru i bluzeru po duši, ova jedinstvena nagrada po svom konceptu na srpskoj književnoj sceni, pripala je za knjigu „Izdah iz staklenika“.

Tiliju su nagradu u Galeriji 73 uručili izdavač Dijana Dereta i predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić.

Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa a izdavač je obavezan da objavi nagrađeni roman do okotobrskog beogradskog sajma knjiga.

Gajić je izrazio zadovoljstvo što ovim svečanim uručenjem književne nagrade iza koje stoji ova opština od njenog ustanovljenja započinju Decembarski dani ove beogradske opštine čiji se dan slavi 30. decembra.

On je podsetio da će tokom decembra biiti organizovano 40 programa koji će se odvijati po celoj teritoriji Čukarice i svi su besplatni.

Takođe, tradicionalna nagrada Čukarice koja nosi ime Matije Bana po kome je nazvano Banovo brdo biće uručena 27. decembra a ovogodišnji laureat je Lola Novaković, starosedelac Čukarice.

Gajić je insistirao da se navede da je odluka doneta jednoglasno u skupštini opštine.

On je zahvalio ucenicima muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ sa Čukarice koji su večeras muzicirali na uručivanju literarne nagrade. Urednik za domaću književnost kod „Derete“ i autor koncepta konkursa za nagradu i predsednik žirija, pesnik Zoran Bognar, kazao je da je konkurs ispunio sva ocekivanja otkako se organizuje i nagrada je stekla ugled ne smao u Srbiji već i u srpskoj dijaspori jer rukopisi stižu iz celoga sveta.

On misli da je veoma dobro što ovo nije konkurs pod šifrom već se na njega mogu javiti svi koji imaju neobjavljeni roman, bilo da su debitanti ili već afirmisani autori, jer u teškim vremenima kao što su ova, mnogi rukopisi čame po uredničkim fijokama, a ovo je šansa da budu objavljeni.

Govoreći o nagrađenom delu, Bognar je istakao da je to „bespoštedno delo pisano u surovo ispovednom tonu i zato je ova kritički intonirana knjiga potrebna Srbiji u kojoj je narušen sistem vrednosti“.

Tili, (52), koji je za ovu priliku doputovao iz Subotice u kojoj je rođen i danas obitava, priznao je da ga je nagrada iznenadila jer ove godine slavi tri decenije od štampanja prve pesničke knjige i ovo je najlepši poklon za ovaj jubilej.

Inače, ovo mu je tek drugo priznanje za književni rad. Prethodno je 1999. dobio za priređivanje, prevođenje i ilustrovanje irskih bajki i to je bila nagrada KPZ Subotice koja nosi ime dr Ferenca Badrovarija.

U kraćem razgovoru za Tanjug, pisac je kazao da roman nije autobiografski iako je naracija u prvom licu, već je knjiga o istini i to o istini o sebi, o ljudima koje je poznavao, o svetu u kome je živeo i živi. „Ljudi ne vole istinu i boje se nje, ali srećan sam što to nije slučaj, barem sa troje članova žirija koji su nagradili moj roman“, dodao je Tili. On je najavio nastavak saradnje sa „Deretom“ i knjigu, koju priprema, „Bluz i džez za početnike“ u kojoj će biti i autor ilustracija.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *