Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TVORAC PORTRETA MAĐARSKE PRESTONICE

Nagrada grada Budimpešte za Dragana Velikića

Generalna skupština Budimpešte dodelila je srpskom piscu Draganu Velikiću „Nagradu grada Budimpešte“, saopštila je u utorak izdavačka kuća „Laguna“, a prenosi Tanjug

U obrazloženju žirija stoji da je Velikić u svojim romanima, prevedenim na 15 jezika, nepristrasno i uverljivo stvorio portret mađarske prestonice. Do sada je pet Velikićevih romana objavljeno u Mađarskoj, između ostalih i „Ruski prozor“, čija se radnja delimično odvija u Budimpešti, a za koji je dobio i Ninovu nagradu Nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji povodom Dana grada 17. novembra.

Velikić je diplomirao na katedri za svetsku književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za „NIN“, „Vreme“, „Danas“ i „Reporter“. Od juna 2005. do novembra 2009. bio je ambasador Srbije u Austriji.

Nedavno je slovenački izdavač „Zrakogled“ iz Kopra objavio je Velikićev roman „Danteov trg“ u prevodu Urbana Beline, sa opširnim pogovorom Dragane Bojanić Tijardović. Početkom naredne godine, u Sloveniji izlazi „Ruski prozor“ u „Ediciji 100 slovenskih romana.“

„Danteov trg“ je priča o piscu Labudu Ivanoviću ispričana kroz priču o njegovim roditeljima, bivšoj ženi, tri prijatelja iz detinjstva, ljubavi iz mladosti s kojom ga sudbina ponovo povezuje, ali i čitaocima. Svi oni se na kraju romana nalaze u Puli, večitom toponimu i inspiraciji Dragana Velikića.

Izvor: e- novine.com, Foto:Dragan Kujundžić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *