Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PET VEKOVA OD ROĐENJA MARINA DRŽIĆA

Biblioteka grada Beograda obeležiće pet vekova od rođenja dubrovačkog renesansnog pisca Marina Držića nizom manifestacija od 6. do 16. oktobra u Beogradu.

U okviru obeležavanja jubileja biće predstavljena izložba o životu i delu Marina Držića kao i muzički program „Značaj Dubrovnika u srpskoj prošlosti i sadašnjosti“, u kome će učestvovati književnik Tihomir Ostojić i Kamerno muzičko društvo iz Novog Sada.

Tokom manifestacije akademik Miroslav Pantić i Zlata Bojović, Predrag Stanojević, Radoslav Lazić i Slavko Petaković prisustvovaće Okruglom stolu sa temom „Marin Držić – naš savremenik“.

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda posetioci će moći da vide snimak pozorišne predstave „Dundo Maroje“ u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 1974. godine, kao i film Slavice Stojan „Od tartare do zavjere – Marin Držić“.

Marin Držić (1508-1567) bio je pisac visoke književne kulture, upoznat sa antičkom tradicijom i savremenom italijanskom komedijom.

Književni dar razvio je u Sieni gledajući seljačke lakrdije, komedije i pastirske igre i igrajući u njima. Studirao je crkveno pravo, ali ga nikada nije završio.

Vratio se u Dubrovnik, gde je stupio u službu izvesnog problematičnog austrijskog grofa i kao njegov pratilac boravio u Beču. Radio je kao tumač, pisar po salonima i svirač u crkvama.

Njegova najpoznatija dela su „Skup“, „Novela od Stanca“, komedija „Dundo Maroje“, tragedija „Hekuba“ i pastirska igra „Tirena“.

Izvor: RTS

2 Responses

  1. bilo bi dobro kada bi ovaj isti ili veoma sličan sadržaj dobili i drugi gradovi srbije, s obzirom da je marin držić deo svetske baštine, a iz ovih krajeva (Dubrovnik je ipak bliži od Britanije, a šekspirska kultura se neguje u svakom seocetu). mislim da je i Bojan Stupica kao umetnik-reditelj vredan pažnje sviju nas. Gajim velike nade da će se vaš doprinos kulturi vanbeogradskih regija ostvariti, ne samo kao moja želja, nego i kao stvarna potreba za negovanjem naše-svetske baštine.
    Srdačan pozdrav svim pregalnicima ovog programa
    Rita Fleis, Subotica, Martonoška 22 (Radanovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *