Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U KINOTECI OD JUČE CIKLUS BUNJUELOVIH FILMOVA

Jugoslovenska kinoteka je juče započiela sa prikazivanjem ciklusa filmova posvećenog dvojici izuzetnih hispanskih autora, piscu Benitu Peresu Galdosu i kultnom režiseru Luisu Bunjuelu, najavio je Institus Servantes.

Tokom trodnevne manifestacije nazvane „Bunjuel i Galdos, spojeni sudovi“ biće prikazano pet filmova koje je Bunjuel realizovao na osnovu Galdosovih dela.

Posle svečanog otvaranja, ciklus filmova poznatog reditelja publici će predstaviti njegovi autori Aranća Agira Karbaljeira i Luis Roka Arensbija. Nakon toga biće prikazan kultni Bunjuelov film „Nazarećanin“, iz 1958. godine, koji po mišljenu filmskih kritičara predstavlja njegovo najbolje ostvarenje.

Pre svečanog otvaranja, biće prikazani i filmovi „Zaboravljeni“ , koji je Bunjuel snimio 1950. godine u Meksiku Sitiju po delu „Milosrđe“ i „On“ iz 1952. koji predstavlja čoveka do halucinacija opsednutog ljubomorom prema svojoj ženi. U nedelju će biti prikazan film „Viridijana“ i to u dva termina, ostvarenje koje je, po oceni samog autora, izazvalo popriličan skandal tog doba.

Publika će u ponedeljak imati priliku da vidi film „Tristana“, takođe u dva termina, za koji je Bunjuel napisao: „Možda je ovo film u kojem sam dao najviše sebe. Ima u glavnom junaku nečega moga“. Ciklus Bunjuelovih filmova urađernih po Galdosovim delima organizovali su Institut Servantes i Jugoslovenska kinoteka, u saradnji sa Muzejom Peres Goldos i Međunarodnim filmskim festivalom „Gran Kanarija“ iz Las Palmasa.

Izvor: Blic Online/ Tanjug Foto: El pais

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *