Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HJUSTON, IMAMO PROBLEM Tito prodao svemirski program Kenediju

Film „Hjuston, imamo problem!“ koji se bavi mitom o prodaji jugoslovenskog svemirskog programa Amerikancima, imaće premijeru na „Trajbeka“ festivalu u Njujorku.

Krajem 1960. godine, CIA je navodno otkrila da je Tito u tajnosti započeo jugoslovenski svemirski program, a u martu 1961. godine, je celokupno znanje prepustio Sjedinjenim Američkim Državama, koje su ubrzo „dostigle“ Sovjete. Josip Broz je u zamenu dobio podršku Bele kuće, ali i ogromnu sumu novca. Ovo je tema debitantskog dugometražnog filma mladog slovenačkog reditelja Žige Virca. Reditelj se kroz mnoštvo arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog sletanja na Mesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje ostavljajući gledaocima da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenački filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: „Šta je zapravo istina?“

Film „Hjuston, imamo problem!“ posle premijere na „Trajbeka festivalu“ (13-24. april) trebalo bi tokom maja da se pojavi u bioskopima.

Izvor: Blic/Foto: Youtube

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *