Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SMOTRA ARHEOLOŠKOG FILMA

Sika iz Tarkvinije

U Atrijumu Narodnog muzeja od 8. do 16. marta

U Atrijum Narodnog muzeja od 8. do 16. marta biće održan XI međunarodna smotra arheološkog filma koji se tradicionalno organizuje u saradnji sa stranim kulturnim centrima i ambasadama.

Ovogodišnja smo­tra realizovana je zahvaljujući Helenskom fondu za kulturu, Austrijskom kulturnom forumu, Italijanskom institutu za kulturu, „Gete institutu“, Francuskom kulturnom centru, Institutu „Servantes“ i ambasadama Belgije i Turske.

Jedanaestu međunarodnu smotru svečano će otvoriti Grčka sa filmom koji će publici predstaviti Lisipa, jednog od najvećih antičkih vajara. Slede teme: etrurski ratnici, dvorac Manijače na Sirakuzi, Červeteri i njegova nekropola Banditača, slike u Tarkviniji koje ilustruju život Etruraca… Saznaćete i ko su deca oblaka, a ko veliki majstori predistorije, kakav je bio Keops, a kakav trački kralj Seutes, kao i kako je đavo dospeo u hrišćanstvo. Među domaćim filmovima naći će se „Čurug, arheološko nalazište Stari vinogradi“, „Misterija Pločnika“, „Sveta Sofija“ i „Portret Bogdana Buknera“.

Na ovogodišnjoj smotri će biti prikazano 25 filmova iz devet zemalja – Grčke (tri), Italije (četiri), Nemačke (četiri), Francuske (četiri), Španije (jedan), Austrije (jedan), Turske (jedan), Belgije (jedan), Srbije (šest).
Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da sve projekcije prikazane premijerno u terminu od 20 časova budu ponovljene narednog dana u 17 časova.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *