Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZA „PRIORITET“ 100 MILIONA DINARA

Uskoro pokrivanje i restauracija arheološkog nalazišta Medijana kod Niša

Arheološko nalazište Medijana u Nišu jedan je od prioriteta Ministarstva kulture i vredni mozaici na tom lokalitetu uskoro bi trebalo da budu dostupni javnosti, saopštili su juče predstavnici Ministarstva kulture i niškog Zavoda za zaštitu spomenika. „Za projekat zaštite arheološkog nalazišta Medijana izdvojeno je 50 miliona dinara, a dodatna sredstva biće prikupljena u saradnji sa gradom Nišom“, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva kulture, Nadica Momirov, dodajući da je vrednost tog projekta oko 100 miliona dinara.

Prilikom obilaska lokaliteta Medijana, ona je kazala da projekat njegove zaštite predviđa izgradnju objekta od platna sa drvenom konstrukcijom i pokrivanje Vile sa peristilom i Termi, koje imaju površinu od 11.000 kvadratnih metara i raspon od 72.5 metara. Pokrivanje bi trebalo da omugući da mozaici budu konzervatorski tretirani i dostupni javnosti. Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mileta Veljkovića, radovi bi trebalo da počnu „krajem proleća ili početkom leta“.

Medijana u Nišu je rodno mesto cara Konstantina Velikog, koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom religijom Rimskog carstva. Tokom Konstantinovih čestih boravaka na Balkanu, grad Niš (tadašnji Naisus) postao je važno naselje sa velikom carskom rezidencijom. Najpoznatije i najotmenije predgrađe ondašnjeg Niša bila je Medijana, na kojoj je car Konstantin izgradio ekonomski kompleks sa nizom luksuznih vila. U Medijani je do danas otkriveno osamdesetak građevina sa dobro očuvanim mozaicima.

Niš će 2013. godine biti jedan od centara međunarodne proslave, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je Konstantin Veliki zvanično priznao hrišćanstvo. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović saopštio je da će grad nastojati da se do tada u svakom smislu pripremi za učešće u svetskoj proslavi, a da je Ministarstvo kulture obećalo podršku gradu u takvoj nameri.

Stenvej i Nišvil

Državna sekretarka Nadica Momirov juče je obavestila gradonačelnika Niša da će Stenvej klavir, čiju kupovinu za Simfonijski orkestar Niša finansira Ministarstvo kulture, stići najkasnije do juna. U zavisnosti od toga odrediće se i datum održavanja velikog koncerta, kojim će klavir biti predstavljen niškoj publici. Državna sekretarka ovom prilikom saopštila je i da je odlučeno da festival Nišvil, kao manifestacija od izuzetnog značaja, dobije status stalnofinansirajuće manifestacije.

Izvor: Danas Z. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *