Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U MARTU DOLAZI ZAHAROVA

Čeka nas u 2009.

Slavna imena svetskog baleta obeležiće ovu godinu

Prva dama ruskog baleta i deputat u Dumi: Svetlana Zaharova

Ne držeći se strogo hronologije događaja na pozornicama Srbije, u plesni kalendar 2009. ulazimo kroz očekivana „vrata“ Kneževog teatra, premda će se prva premijera u Baletu Narodnog pozorišta desiti tek krajem tekuće sezone, 15. juna. Za tada je najavljena „Ukroćena goropad“, koreografa Krunislava Simića na muziku italijanskih kompozitora 18. veka. Više programske „gužve“ biće tek od jeseni, a to znači u narednoj sezoni.

Ono što nam najskorije dolazi iz ove kuće (1. februar) jeste nova-stara „Uspavana lepotica“, obnova baleta Vladimira Logunova, a u planu je još jedno delo na muziku Čajkovskog: „Krcko Oraščić“ (1. decembar). Za početak sezone 2009/2010. najavljen je program „Mladi koreografi“, ili dve jednočinke: „Vivalavida!“ Aleksandra Ilića i „Interval“ Zorana Markovića. Krajem novembra, u saradnji sa holandskom ambasadom, trebalo bi da se krene u realizaciju komada sa repertoara čuvene kompanije NDT (NederlandsDansTheater). Jedan naslov je poznat – „StepLightly“ Pola Lajtfuta, dok se drugi, iz opusa velikog koreografa Jiržija Kilijana, još traži.

Pominjanom Krunislavu Simiću pre beogradske premijere desiće se novosadska – „Dama s kamelijama“ (14. mart, SNP), kojom će prvakinja Oksana Storožuk obeležiti svojih 20 godina na sceni. To je jedina izvesna premijera u Baletu SNP, premda direktor Rastislav Varga ne isključuje eventualna iznenađenje koncem godine.

Opet smo u Beogradu, u „Sava centru“ najviše. Ne preskačimo i jednu atrakciju na poznatu temu: „Labudovo jezero“, ali na klizaljkama. Ruska trupa će na zaleđenoj pozornici „odigrati“ ovaj balet 25. januara. Krajem zime, 15. marta, iz istog pravca, na istu scenu, samo u baletskim patikama, stiže deputat u Ruskoj dumi, najsjajnija zvezda u carstvu klasične igre – Svetlana Zaharova, sa „Prijateljima“. Primabalerina Boljšog teatra, stalni gost Skale, često na daskama Njujork siti baleta, susednog Metropolitena, Pariske opere… po mnogima je danas najbolja igračica sveta. I njeni „Prijatelji“, na ovom gala koncertu, redom su najviđenija imena na pozornicama Moskve i Sankt-Peterburga, gde je i započela karijeru.

Publika se neće ni ohladiti od Zaharove, i eto, 1. aprila, novog velikog talasa svetskog plesa. Te večeri će, u „Sava centru“, prestižni Balet Monte Karla otvoriti šesti Beogradski festival igre. Na svom prvom gostovanju ovde igraće „Pejzaž“ i „Altro kanto 2″ koreografa Žan-Kristofa Majoa. Za još tri festivalske večeri, od ukupno osam, rezervisana je ova pozornica: trupa RandomDance, sa čuvene londonske adrese Sadlers Vels, izvešće 3. aprila „Entitet“ Vejna Mekgregora, koreografa i u filmovima o Hariju Poteru; sa tri komada (9. 4.) predstaviće se Balet Sao Paula, kažu najbolji u tom delu sveta; tačku na festival (15. 4.) staviće poznati švedski Kulberg balet, sa „Praznom kućom“ i „Lutajućim ludakom“ Johana Ingera. Festival će imati i tri večeri „muške“ igre: holandska trupa Koni Jansen otplesaće njen „Odskok“ (5. 4 .- JDP), dva komada izvešće momci iz brazilske kompanije SociedadeMasculina (7. 4. – Atelje 212), a na istoj sceni je i predstava „DonQ“(11. 4.), koprodukcija štutgartskog Baleta i Teaterhausa. I još: „Zimsko putovanje“ i „Posvećenje proleća“ Kompanije Emanuela Gata, Izraelca u Francuskoj, na sceni BDP (13. 4).

Ne zaboravimo i prolećni Festival koreografskih minijatura, 13. put pod krovom Narodnog pozorišta, a iz šarenog mozaika igre izdvajamo i otvaranje 43. Bitefa. Opet, „Sava centar“ i – predstava „Sutra“ (autor Sidi Larbi Šerkaui), sa 17 monaha iz kineskog hrama Šaolin, kolevke zen-budizma. A rodno mesto predstave je već pominjani londonski Sadlers Vels. I da zabune ne bude: „Sutra“ nije prevedena reč, iz sanskrita je i znači „nit, potka“. U religijsko-filozofskom kontekstu, sutra je učenje i govor istorijskog Bude, Sidarte, i njegovih učenika savremenika.

Izvor: Politika M. Šehović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *