Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRIKLJUČAK ZA SVE

Srpski operater planira uvođenje novog multimedijalnog koncepta

Od nove godine srpski operater uvodi Triple Play, tehnologiju koja će omogućiti da se jednim priključkom dobiju svi sadržaji – Internet, TV program i telefonska veza

BEOGRAD – Iz „Telekoma Srbija“ još u septembru prošle godine najavljeno je da će u proleće 2008. godine startovati sa IPTV (Internet Protocol Television), međutim korisnici još uvek nemaju ovu uslugu u ponudi. Prema tim najavama, IPTV bi bio deo jednog sveobuhvatnog multimedijalnog telekomunikacionog koncepta – Triple Play, koji korisnicima nudi Internet, TV i telefon preko jedne telefonske parice.

Kako navode u „Telekomu“, priprema platforme za IPTV je u završnoj fazi, a o datumu startovanja usluge korisnici će biti blagovremeno obavešteni putem medija.

– Imperativ je da Triple Play usluga bude izuzetno atraktivna i dostupna, prvenstveno po pitanju cene i kvaliteta – tvrde u „Telekomu“.

Uvođenje ove tehnologije u praksi znači da će korisnik morati kablom da poveže telefonsku utičnicu sa ADSL2+ modemom, koji će se dobijati od provajdera. Kablovi bi od modema trebalo da idu do ostalih uređaja. Na prvom mestu je personalni računar koji će biti povezan na širokopojasni Internet sa brzinama od nekoliko megabita u sekundi. IP telefon se priključuje na sledeći port ADSL2+ modema. On se po izgledu i načinu korišćenja ne razlikuje od klasičnog fiksnog telefona, ali i obični fiksni telefon može da se poveže na odgovarajući port na samom ADSL2+ modemu.

Ovu slagalicu upotpunjuje i novi uređaj SetTopBodž. On se takođe povezuje na port ADSL2+ modema, međutim treba povezati SetTopBodž (STB) sa televizorom koristeći skart ulaz, S video ili klasični antenski RF kabl. STB prima i dekodira video-signal koji se šalje iz glavne stanice vašeg provajdera. Jedina mana ovog sistema je što će korisnici, pored pregršt kablova u kući, biti osuđeni i na još jedan daljinski upravljač.

U čitavom razvijenom svetu, pa i u Srbiji, vodi se „bitka“ između kablovskog i ADSL pristupa Internetu. Pojavom novih tehnologija koje omogućavaju protoke od 12 i 24 Mbps, kao što su ADSL2 i ADSL2+, „Telekom“ provajderima je omogućeno da preko telefonske parice isporuče Triple Play servis, vraćajući primat na tržištu, sa koga su kablovski operateri počeli da ih istiskuju. Korisnik sa jednom telefonskom paricom dobiće sve sadržaje koji su mu potrebni, što automatski znači i manje profita za kablovske provajdere. Kome treba koaksijalni kabl ako ima paricu?

Izvor: Glas javnosti Autor:
B. Pantić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *