Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESNIK IZ NOVOG PAZARA ENES HALILOVIĆ DOBITNIK NAGRADE ĐURA JAKŠIĆ

Pesnik iz Novog Pazara Enes Halilović ovogodišnji je dobitnik nagrade za najbolju knjigu poezije „Pesme iz bolesti i zdravlja“, koja mu je dodeljena na manifestaciji „Dani Đure Jakšića – Liparske večeri“ u Srpskoj Crnji.U konkurenciji za ovogodišnju nagradu za poetsko stvaralaštvo „Đura Jakšić“ bilo je tridesetak zbirki, a u uži izbor su ušli Halilović, Dejan Aleksić, Zoran Đerić, Vladimir Kopicl, Radivoj Šajtinac i Momčilo Bakrač.

Većinom glasova žirija nagrada je pripala Enesu Haliloviću, za knjigu koju je objavio beogradski izdavač „Konras“.

Prema rečima predsednika žirija Vladimira Arsenića, poetska produkcija u 2011. godini je bila na izuzetno visokom nivou, a Halilovićeva zbirka svojim kvalitetom neznatno ali dovoljno nadvisuje ostvarenja iz užeg izbora.

– Ovogodišnjem dobitniku nagrada je dodeljena kao prvom među jednakima – rekao je Arsenić.

Pesnik Enes Halilović rođen je 1977. godine u Novom Pazaru i do sada je objavio zbirke poezije „Srednje slovo“, „Bludni parip“ i „Listovi na vodi“, zbirke priča „Potomci odbijenih prosaca“ i „Kapilarne pojave“, kao i drame „In vivo“ i „Kemet“.

Halilović je prevođen na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski i katalonski jezik. On je osnivač književnog časopisa „Sent“ i internetskog časopisa za književni intervju „Ekerman“.

Halilović je i dopisnik iz Novog Pazara novinske agencije FoNet. Manifestacija „Liparske večeri“ organizuje se više od pet decenija u čast pesnika, pripovedača i slikara Đure Jakšića.

Svečanost je počela tradicionalnim okupljanjem meštana i gostiju pod lipama, u dvorištu rodne kuće Đure Jakšića, u kojoj će biti otvorena i izložba slika Danijela Babića.

Manifestaciju je sinoć otvorio pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, koji je rekao da je Đura Jakšić rođen i živeo u burnim vremenima, te da je bio burnog temperamenta i burnog umetničkog gesta.

„Ta bura na zemlji, oličena u Đuri Jakšiću izgleda još uvek traje. Veoma je važno da negujemo sećanje na naše velike ličnosti iz kulturne istorije, jer ih time poštujemo, ali i izgrađujemo spostveno samopoštovanje“, poručio je Đurić.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *