Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SARAMAGO ŽRTVA BERLUSKONIJEVE POLITIKE

Dugogodišnji italijanski izdavač nedavno je odbio da objavi knjigu Portugalca Žoze Saramaga u kojoj poznati pisac i Nobelovac oštro kritikuje italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Za nevericu. Saramago iščekuje sledeći potez Berluskonija

Portugalski pisac Žoze Saramago, koji je duboko u devetoj deceniji svog života, najnovija je žrtva političkog uticaja na svet izdavaštva.

Naime, njegov dugogodišnji italijanski izdavač nedavno je odbio da objavi njegovu knjigu u kojoj poznati pisac i Nobelovac oštro kritikuje italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Izdavačka kuća Einaudi, u sastavu imperije Mondadori koja je u vlasništvu Berluskonija, već 20 godina objavljuje Saramagova dela u prevodu na italijanski.

Međutim, kada joj je pisac podneo „El Cuaderno“, zbirku hronika koje su prvobitno objavljene na njegovom blogu, Einaudi je odbio da objavi rukopis, navodeći da bi imao probleme sa sudom.

Među problematičnim rečenicama je i ona u kojoj Saramago navodi da se „u zemlji mafije i Kamore, ne treba čuditi što je premijer delinkvent“.

„Kako objasniti da jedan takav čovek još nije izazvao revolt među Italijanima?“, upitao se portugalski književnik u jednom intervjuu koji je objavio španski list „El pais“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *