Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MINISTAR KULTURE U MUZEJU JEZIKA I PISMA U TRŠIĆU

LOZNICA – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je danas, posle posete Muzeju jezika i pisma u izgradnji u Tršiću, da je taj jedinstveni poduhvat osmišljen da bi na savremen način čuvao prošlost.

Otvaranje Muzeja jezika i pisma, kao zamisli Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, planirano je za 21. april, na kraju Godine knjige i jezika, a za početak, obuhvatiće tri objekta opremljena interaktivnim sadržajem.

Marković je rekao novinarima da je cilj njegove posete upoznavanje sa projektom koji je Ministarstvo podržalo, ali da su ključni nosioci poduhvata lozničke institucije i lokalna samouprava, kao i stručna lica koja su osmislila to „svojevrsno znamenje naše kulture“.

Prema njegovim rečima, objekti s interaktivnim sadržajem u kojima će biti Muzej jezika i pisma garancija su da će se mladi ljudi nakon jedne posete, vraćati u Tršić i time podstaći kulturnu i turističku privredu rodnog mesta velikana naše kulture, Vuka Stefanovića Karadžića.

Marković je objasnio da će u muzeju naše kulturno nasleđe biti predstavljeno na specifičan način navodeći kao primer da će svaki gost u muzeju moći da arhivira svoju zvučnu poruku.

„Taj specifičan zvučni arhiv trebalo bi da predstavlja svest da svaki pojedinac stvara tradiciju, a smisao Muzeja je da nas priprema za budućnost, tako što na garantovano adekvatan tehnološki način čuva prošlost“, istakao je Marković.

Izvor: RTV/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *