Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽIVORADU NEDELJKOVIĆU URUČEN „MEŠA SELIMOVIĆ“

Juče je u Narodnom pozorištu u Beogradu pesniku Živoradu Nedeljkoviću svečano uručena prestižna književna nagrada „Meša Selimović“ koja mu je pripala za zbirku „Ovaj svet“ („Arhipelag“)

Primajući priznanje u prisustvu brojnih poštovalaca pisane reči, laureat je rekao da je Meša Selimović, Ahmeta, glavnog junaka svog romana „Tvrđava“, „predstavio kao pesnika i da sva njegova trvenja sa svetom i sa sobom vraćaju u sećanje znanja o životima i usudima brojnih pesnika koji su i slavili svet i sukobljavali se s njim“. Kako je, dalje, rekao znanja poezije nisu znanja od kojih svet sudbinski zavisi, „ali da njih nema, moglo bi se desiti da razne veštine, brzo dokusure svet i u tome je moć poezije“.

Nagradu je Nedeljkoviću uručio direktor Kompanije „Novosti“, koja je njen osnivač, Manojlo Vukotić koji je tom prilikom podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od rođenja velikog književnika Meše Selimovića. U izboru za nagradu „Meša Selimović“ učestvovala su 52 kritičara i svaki je predložio po pet naslova, a ove godine je bilo 90 predloženih. Nagradu čine skulptura sa likom književnika Meše Selimovića, koja je rad umetnika Miroslava D. Savića, povelja i novčani iznos.

Izvor: Blic Online E.B. Foto: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *