Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MONA LIZA JE MUŠKO!

Otkriće italijanskih istraživača

RIM – Italijanski istraživači, koji su specijalizovani za razrešavanje misterija, navodno su došli do fantastičnog saznanja. Naime, oni tvrde da je model za Mona Lizu, najpoznatiju sliku Leonarda da Vinčija, bio muškarac!

Silvano Vinceti, predsednik italijanskog nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe, kaže da je kao model, slikaru rođenom u Firenci, najverovatnije poslužio njegov učenik i mogući ljubavnik Salai.

Ipak, ove tvrdnje nisu pozdravili eksperti iz pariskog muzeja Luvr, gde je ova slika i izložena.

Inače, Salaiju je pravo ime Đan Đakomo Kaproti, bio je nežni, mladi slikar koji je više od 25 godina radio za Da Vinčija. Smatra se da je Salai poslužio kao model i muza za nekoliko slika, a Vinceti tvrdi i da su Da Vinči i Kaproti imali prisan odnos, te da su najverovatnije bili ljubavnici.

Poređenje karakteristika lica sa nekoliko Da Vinčijevih radova, kao što su „Sveti Jovan Krstitelj“ i „Angelo Incarnate“, otkrilo je upadljive sličnosti sa nosom i ustima koji su naslikani kod Mona Lize.

– To su fantastične sličnosti. Pored toga, Leonardo je ostavio nekoliko tragova kako bismo mogli lakše da identifikujemo model. Pregledom visokokvalitetne kopije portreta pronašli smo slova L i S nacrtane u očima Mona Lize, što su početna slova imena Leonarda i Salaija – objašnjava Vinceti.

O Mona Lizi

– Slikana od 1503. do 1519. godine

– Izrađena uljanom tehnikom na ploči od topole

– Dimenzije 77 x 53 cm

– Zvanična verzija kaže da je na slici Liza (Đerardini) del Đakondo, a kao dokaz se navodi beleška Agostina Vespučija iz 1503. godine

– Kao mogući modeli spominju se imena osam žena, pa i Leonardova majka Katerina Buti del Vaca, a ima i onih koji veruju da je Leonardo naslikao samog sebe

Pored toga, Vinceti kaže da se na mostu u pozadini može videti broj 72, koji se vezuje i za jevrejsku i za hrišćansku tradiciju. Sa druge strane, stručnjaci iz Luvra tvrde da su na slici napravljeni svi mogući laboratorijski testovi i to u dva navrata – 2004. i 2009. godine. Nijednom nisu nađeni neki znaci, slova ili brojevi.

– Starenje slike na drvetu izazvalo je mnoge pukotine koje su izazvale pojavu brojnih oblika i to često zbunjuje istraživače. Pored toga, Vinceti je izneo ove tvrdnje a da nije imao pristup originalnoj slici – kažu stručnjaci iz Luvra.

– Razumem njihovu nevericu i začuđenost, to je najčešće ispitivana slika na svetu. Ipak su bili stvarno slepi i sada moraju da se uozbilje i prihvate činjenicu da ono što im je bilo ispred nosa nisu videli – rekao je Vinceti.

On kaže da je spreman da sa svojim timom otputuje u Pariz i tamo ispita svaki segment slike kako bi pronašao još dokaza za svoju tvrdnju, kao i da vidi šta je nacrtano u isto vreme kada je slika stvarana, a šta je kasnije dodavano.

Iz Luvra se još nisu oglasili povodom Vincetijeve ponude, a dok do toga ne dođe, zvanična verzija kaže da je model bila 24-godišnja Lisa Đerardini, supruga bogatog trgovca svilom.

Izvor: Blic Online D. Farkaš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *