Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MY SWEET LORD

Sjećanje na Georga Harrisona (25.2.1943. – 29.11. 2001.)

Genij bez kojeg bi rock glazba bila uistinu siromašna: George Harrison
Photo: Stock

Puno toga je tihi Beatles George, kako su ga zvali, ostavio u naslijeđe generacijama koje dolaze. Pjesma „Norwegian Wood“ dvojca Lennon – McCartney (Rubber Soul album) ulazi u anale i među ostalim kao prva pop-rock pjesma u kojoj je korišten tradicionalni indijski instrument sitar. Zasluga je to najmlađeg Beatlesa koji se sredinom šezdesetih pronalazi u indijskoj filozofiji i religiji, a to je sa sobom nosilo i oduševljenje i novim glazbenim pravcima koji su se odjednom pred njim otvorili. Vrhunski gitarist koji nikada nije poput Jimija Hendrixa, Jimmya Pagea ili Erica Claptona stekao status gitarističkog heroja. Međutim, njegove inovacije učinile su ga predvodnikom čitavog naraštaja gitarista

Pretposljednjeg dana mjeseca studenog 2001. umro je George Harrison, gitarist, pjevač, skladatelj, član najvećeg i najpopularnijeg rock sastava svih vremena, The Beatles. Ubojstvo Johna Lennona u prosincu 1980. (točnije 8.12.1980.) prekinulo je sva nagađanja (ili, još bolnije, ugasilo i posljednju nadu milijuna ljubitelja Beatlesa među koje se s poštovanjem bilježi i autor ovog teksta) o ponovnom okupljanju, a smrt Georgea Harrisona i mogućnost za tehnološki moguća „postumna izdanja“ kakvo je bilo ono iz 1995. na projektu Anthology, na kojem su radili zajedno Paul McCartney, Gerorge Harrison i Ringo Starr. Četrdeset godina od raspada Beatlesima se cijeli svijet još divi, njihova glazba je napravila pravu revoluciju i iz temelja promijenila rock svijet.

U manje od deset godina postojanja snimili su 13 studijskih albuma, prvi 1963., a zadnji 1969., a uz to objavili još dvije kolekcije hitova koji nisu bili ni na jednom albumu, poput pjesme Hey Jude. Uzmimo za primjer U2 koji postoji 30 godina, toliko im je trebalo da snime 13 albuma. Bez Beatlesa rock’n’rol bi bio mladenačka zabava američkih bandova i pjevača i kao takav bi se vrlo brzo ugasio bez obzira na to bi li ga i u kojoj mjeri prihvatili Europljani. Njihove pjesme i danas zvuče svježe, a uz Presleya i Dylana zasigurno su najutjecanija rock pojava do dana današnjeg. A malo je velikih autora na koje Beatlesi nisu utjecali.

Njihove pjesme obrađivali su mnogi velikani počevši od Rolling Stonesa, Jimija Hendrixa, preko U2 i Oasisa. U svemu tome veliki je Harrisonov doprinos. Da je George Harrison bio član bilo kojeg drugog sastava, a ne Beatlesa zasigurno bi bio glavni autor i mozak čitave priče. Ovako je bio u velikoj sjeni dominatnog dvojca Lennon – McCartney. No, i u takvoj poziciji Harrison je napisao neke od najljepših pjesama Beatlesa poput If Need Someone s albuma Rubber Soul 1965, Something (ovu su pjesmu među ostalim izvodili i Elvis Presley i Frank Sinatra, koji je za Something rekao da je najbolja ljubavna pjesma napisana u posljednjih 50 godina), Here Comes the Sun s Abbey Road albuma iz 1969. ili primjerice While My guitars Genetly Weeps s dvostrukog kultnog White Albuma iz 1968. Njegova pjesma Tamax, koja otvara prvi psihodelični album u rock glazbi Revolver iz 1966, najslušanija je pjesma Beatlesa u Americi.

Photo: Stock

Puno toga je tihi Beatles George, kako su ga zvali, ostavio u naslijeđe generacijama koje dolaze. Pjesma Norwegian Wood dvojca Lennon – McCartney (Rubber Soul album) ulazi u anale i među ostalim kao prva pop-rock pjesma u kojoj je korišten tradicionalni indijski instrument sitar. Zasluga je to najmlađeg Beatlesa koji se sredinom šezdesetih pronalazi u indijskoj filozofiji i religiji, a to je sa sobom nosilo i oduševljenje i novim glazbenim pravcima koji su se odjednom pred njim otvorili. Poslije su sitar po uzoru na Beatlese koristili i Rolling Stonesi u pjesmi Paint Black iz 1966.

Vrhunski gitarist koji nikada nije poput Jimija Hendrixa, Jimmya Pagea ili Erica Claptona stekao status gitarističkog heroja. Međutim, njegove inovacije učinile su ga predvodnikom čitavog naraštaja gitarista. Kada je on uzeo u ruke sitar, svi glazbenici koji su nešto značili počeli su se zanimati za indijsku filozofiju.

Zanimljivo je i Harrisonovo prijateljstvo s Ericom Claptonom, s kojim se u drugoj polovici šezdesetih družio i surađivao. Na kraju je to završilo tako da se Clapton zaljubio u Patty Harrison koja se kasnije i udala za njega. George će samo kratko tada ustvrditi „Bolje on nego netko drugi“. A zaljubljeni Clapton će svojoj, a Harrisonovoj bivšoj ženi posvetiti svoju veliku uspješnicu Lalya. Naposljetku, Patty će ostaviti i Claptona. Nakon raspada Beatlesa George Harrison 1971. godine snima trostruki album All Things Musta Past. S njega je skinut i singl My Sweet Lord koji je bio broj jedan s obje strane Atlantika. Ovaj se album smatra jednim od najboljih solo albuma koji je snimio netko od članova nekadašnjih Beatlesa.

Photo: Stock

Tihi George inicijator je prvog humanitarnog koncerta koji su organizirale rock zvijezde. Koncertom za Bangladeš koji je organiziran 1971. u Madison Square Gardenu u New Yorku, prikupljeno je mnogo novca, a na njemu su uz Harrisona nastupali Eric Clapton, Ringo Starr i mnoge druge zvijezde. U svojoj solo karijeri imao je još nekoliko uspješnih albuma poput Living In The Material World iz 1973. ili Cloud Nine iz 1987., s kojeg je skinut i veliki hit Got My Mind Set on You, rock klasik koji je još tijekom pedesetih godina izvodio Rudy Clark, Odličan album ima i posvetu Beatlesima u pjesmi When We Was Fab.

Osim glazbe uspješno se bavio i filmskom produkcijom, osnovavši Handmade Films. Potkraj osamdesetih zajedno s Bobom Dylanom, Royem Orbisonom, Tomom Pettyem i Jeffom Lyanom osniva band Traveling Wilburnsi, koji izdaju nekoliko uspješnih albuma. Devedeste donose i bolje odnose, da izbjegnemo riječ mirenje, prije svega s Paulom McCartneyem koji je na Georgea uvijek gledao kao na mlađeg brata. Upravo na Paulovo inzistiranje sad već davne 1958. George Harrison je pristupio Johnu Lennonu i Paul McCartneyu u bandu Quarrymen. Zajedno s Paulom i Ringom Starrom 1995. surađuje na projektu Anthology. Harrison je kao i Lennon bio žrtva atentata. U njegovoj kući 1999. napao ga je nožem poremećeni obožavatelj. Preživio je taj napad. Međutim, nažalost tih godina obolio je od karcinoma grla, a nedugo nakon toga i od karcinoma mozga.

Najmlađi Beatle umro je 29. 11. 2001 u 58. godini života. Iza sebe Harrison je ostavio neke od najljepše ispričanih glazbenih priča. Njegove pjesme, uostalom kao i cjelokupni opus Beatlesa, još dugo će biti aktualne. Teško da će netko to moći nadmašiti.

Bez Georga Harrisona Velikog Beatlesa rock glazba bi bila ustinu siromašnija upravo za jednog genija.

Izvor: e – novine com Hrvoje Zovko
* Autor je dopisnik HRT-a iz Beograda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *