Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

URUČENE NOVINARSKE NAGRADE VULKANU I GEOPOETICI

Članovi novinarskog žirija

U sali „Slobodan Selenić“ danas su uručene novinarske nagrade predstavnicima najboljeg izdavača između dva sajma – Vulkana, i izdavača koji je imao najprofesionalniji odnos sa medijima – Geopoetika.

Komisija za glasanje radila je u sastavu: Dragan Bogutović (Večernje novosti), Tatjana Nježić (Blic), Marija Miljević-Rajšić (TV Beograd) i Meliha Pravdić (Drugi program Radio Beograda).

U pohvali izdavačima, Bogutović je rekao da smo minulih dana imali prilike da se uverimo kako su izdavači i ovoga puta, bolje i više nego prethodnog, uspeli da ponude na stotine novih naslova iz najrazličitijih oblasti duha, umetnosti i znanja i pokazali da pripadaju najvitalnijem delu našeg društva što nije nimalo lako s obzirom na ekonomske i druge okolnosti koje su nam dobro poznate.

Novinari – pratioci njihovih pregnuća uvek se iznova pitaju kako im to polazi za rukom. Izdavački napori, ponekad sizifovski, borba za svakog dobrog pisca, dobro delo, dobar prevod nemaju i ne mogu imati motiv samo u biznisu i goloj zaradi već i u dubokoj veri u neponovljivu misiju knjige – bilo da zabavlja, poučava, otkriva nove svetove ili ispisana vrhunskim perom prati i izmišlja najrazličitije ljudske sudbine.

Bogutović je ocenio da je već prvog dana Sajma stvorena i održavana atmosfera gotovo dečje radoznalosti, dobre volje, optimizma kakav se u naše dane teško može negde drugde sresti, a knjigoljupci, medju kojima je bilo najviše mladih, prepustili su se barem na nekoliko dna nekom drugom pametnijem, lepšem produhovljenijem svetu od sumorne svakodnevice.

„59. Sajam knjiga protekao je u zaku one znamenite Andrićeve rečenice koja bi, slobodno parafrazirana, mogla i ovako da glasi: Knjiga je neshvatljivo čudo jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje I stoji čvrsto“, zaključio je Bogutović u pohvali izdavačima.

Tanja Nježić, novinarka Blica, pročitala je obrazloženje nagrade za najboljeg izdavača navevši da je, kada se sve sabere i oduzme , produkcija i delovanje Vulkana na ovdašnjoj književnoj i kulturnoj sceni na tragu su Umberta Eka, koji je napisao da se „knjige bave realnošću iluzija“.

Vulkan je od prošlog do ovog sajma objavio 463 nova naslova, a kao i godinama unazad posvećeni su objavljivanju enciklopedija, monografija, kapitalnih dela.
U oblasti savremene književnosti umaju edicije u preko 20 žanrova, a pažnju posvećuju i svetskim klasicima.

U godini kada je zemlja gost Kina, priuštili su ovdašnjim čitaocima delo jednog od najznačajnijih živih književnika te zemlje „Šifra Solomon“ Maj Dja, kao i pisca lično. Svoju posvećenost najmlađima, u okviru biblioteke „Vulkančić“ obogatili su sa preko 40 novih dečjih edicija.

Savremena srpska književnost je u jednoj od glavnih uloga Vulkana i to na dva načina: objavljivanjem dela domaćih autora i njihovim prevodjenjem na engleski.

Izuzetan doprinos književnom životu dali su objavljujući izabrana dela Meše Selimovića i Milorada Pavića, a poseban kuriozitet je „Poslednja priča“ ovog velikog pisca napisana u bolnici pred sam kraj života, navela je Nježić.

U ime Vulkana, vlasnici su prepustili da izvršni urednik Dubravka Trišić kojoj je danas rođendan primi sliku Dragana Stojkova.

U ime dobitnika Trišić je izrazila zadovoljstvo što je Vulkan drugu godinu za redom primio ovo najveće prioznanje novinara jer je uvek teže biti drugi put za redom pobednik nego prvi put osvojiti tako priznanje.

Ona je u ime Vulkana rekla da su izuzetno radosni što su potvrdili poverenje koje im je ukazano prošle godine I to što je nagrada koju su primili dobijena glasovima novinara koji su najbolji poznavaoci stanja u izdavaštvu I najrealnije mogu da procene stvarnu uspešnost.

Oni znaju da se mi trudimo uprkos teškim okolnostima a naš rad su potvrdili čitaoci koji su opsedali štand Vulkana tokom celog Sajma I to priznanje čitalaca pruža nadu da je posao kojim se bavimo misija I još uvek vitalna grana.

Meliha Pravdić iz Radio Beograd 2 obrazložila je zašto je Geopoetika ponovo (2006,2008,2009, 2012, 2013) dobila nagradu za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Osim što su izuzetni po dobro odabranim naslovima objavljenim i u 2014, Geopoetiku prepoznajemo i po njenom timu, rekla je ona. Poseduju ono što bi se moglo nazvati dobrim manirom u komunikaciji sa medijima – diskretni a prisutni; nenametljivi a uspešni i ubedljivi; buntovni – kad ima razloga za to i s posebnom osetljivošću za savremenu kulturu.

Vlasnik Geopoetike Vladislav Bajac primio je skulpturu Jove Petijevića.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Đ.Kojadinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *