Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BIBLIOGRAFIJU U 20 TOMOVA OBJAVILA NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE

Narodna biblioteka Srbije objavila je prvu sveobuhvatnu Srpsku bibliografiju knjiga iz perioda od 1868. do 1944. godine.

Bibliografija u 20 tomova, kao i prvi tom Srpske bibliografije periodike, predstavljeni su na naučnom skupu „Srpska nacionalna bibliografija“ koji se održava u Narodnoj biblioteci.

Sa više od 100.000 jedinica, a uz elektrnosku bazu, sa preko 330.000 informacija, Srpska bibliografija knjiga objavljenih od 1868. do 1944. godine, prva je velika sveobuhvatna naša bibliografija. Na njenoj izradi do današnje forme bibliografije u 20 tomova, rađeno je 52 godine, dok je sam popis knjiga započet još u 19. veku, a časopisa u 18. veku. Objavljen je i prvi tom Srpske bibliografije periodike, časopisa na srpskom jeziku od 1768. do 2005. godine.

Izrada svake bibliografije je zahtevan proces, uslovi pre svega tehnološki se menjaju, naročito u novije doba koje je obeleženo digitalizacijom. To je jedna od tema naučnog skupa „Srpska nacionalna bibliografija“ u Narodnoj biblioteci, gde su i predstavljeni ovi izdavački poduhvati.

Narodna biblioteka Srbije ovim skupom i objavljivanjem bibliografija, obeležava i 180 godina od osnivanja, kao naša najstarija kulturna institucija.

Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *