Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA OSKARA

DEVET NOMINACIJA ZA „AVATAR“

Naučno-fantastični blokbaster „Avatar“ Džejsma Kamerona i ratna drama „Katanac za srce“ Ketrin Bigelou prednjače u trci za Oskara sa po devet nominacija, medju kojima je i nominacija za najbolji film u protekloj godini.

Za prestižnu nagradu Američke filmske akademije za najbolji film nadmetaće se još osam filmova, pet više nego do sada: „U vazduhu“, „Slepa strana“, „Dragocena“, „Distrikt 9“, animirani film „Do neba“, „Prokletnici“, „Obrazovanje“ i „Ozbiljan čovek“.

U kategoriji za najbolju mušku ulogu nominovani su Džef Bridžiz (Ludo srce), Džordž Kluni (U vazduhu), Kolin Firt (Samac), Morgan Frimen (Nepobedivi) i Džeremi Rener (Katanac za srce).

Oskara za najbolju žensku ulogu mogu da očekuju Sandra Bulok (Slepa strana), Helen Miren (Poslednja stanica), Keri Maligen (Obrazovanje), Gabori Sidibe (Dragocena) i Meril Strip (Džuli i Džulija).

Nominavani glumci za najbolju sporednu ulogu su, u muškoj kategoriji Met Dejmon (Nepobedivi), Vudi Harelson (Glasnik), Kristofer Palmer (Poslednja stanica), Stenli Tuči (Divne kosti) i Kristof Volts (Prokletnici), a u ženskoj Penelope Kruz (Devet), Vera Farmiga (U vazduhu), Megi Gilenhal (Ludo srce), Ana Kendrik (U vazduhu) i Mo’Nik (Dragocena).

Oskaru za najbolju režiju mogu da se nadaju, kao što se i očekivalo, Džejms Kameron (Avatar) i Ketrin Bigelou (Katanac za srce), ali i Kventin Tarantino (Prokletnici), Li Denijels (Dragocena) i Džejson Ritman (U vazduhu).

Izvor: S-media/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *