Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOME SMETA SRPSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO?

UPRAVNI odbor SKD organizuje u utorak konferenciju za štampu sa jednim jedinim pitanjem upućenim Ministarstvu kulture, Skupštini Republike Srbije i drugim institucijama: zašto ova ugledna književnička organizacija, osnovana 2001. godine, ne može da stekne status zakonske organizacije – ravnopravnost sa ostalim umetničkim organizacijama?

Tim povodom Ljiljana Šop, predsednica Upravnog odbora SKD, izjavila je za „Novosti“:

– Sva višegodišnja nastojanja SKD da regularnim putem ostvari zakonska prava reprezentativnog umetničkog udruženja (a spisak članstva pokazuje da reprezentativnije ne može biti) ostala su bez odjeka. Sve demokratske vlade od 2001. kulturu su svele na takmičenje između Guče i Egzita, festivalsku produkciju, film i pozorište. Vodeći pisci ove zemlje prepušteni su komercijalizovanom izdavaštvu, minimalnom medijskom interesovanju, gašenju knjižara, ponižavajućim honorarima, a samostalni umetnici SKD moraju moliti UKS, koji su napustili iz moralnih, estetskih, ideoloških razloga da im omogući realizaciju statusnih prava.

Pitajući se ko osporava Srpsko književno društvo, čija osnovna koncepcija jeste, između ostalog, evropski okvir kulture i saradnja sa svetom, Ljiljana Šop dodaje:

– Kad se zna da celokupna domaća književna produkcija i aktivnost košta koliko jedan film sumnjive, neizvesne vrednosti ili grandomanski festivalski projekat, postavlja se pitanje da li se naša vlast plaši književnosti, kao što su je se tokom istorije bojali tirani, ili je stasala generacija političara koji književnost smatraju luksuzom i predmetom nepotrebnim u njihovom sistemu vrednosti.

Izvor: Večernje Novosti D. Bt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *