Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TABAKOVIĆEVA NAGRADA ZA ARHITEKTURU 2008. URUČENA MIODRAGU R. JOVANOVIĆU

Miodrag R. Jovanović, šezdesetšestogodišnji diplomirani inženjer arhitekture iz Novog Sada, dobitnik je ovogodišnje Tabakovićeve nagrade za arhitekturu. Reč je o najznačajnijem priznanju za arhitektonsko stvaralaštvo koje dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada, a koje je ustanovljeno 1994. godine u čast pioniru naše moderne arhitekture, istaknutom graditelju Novog Sada i Vojvodine, arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971). Jovanoviću je nagrada uručena u sredu, 29. oktobra na svečanom otvaranju monografske izložbe u Galeriji Matice srpske na kojoj će do 10. novembra biti izloženi panoi s njegovim realizovanim arhitektonskim delima.

Arhitekta Jovanović se u plodnoj arhitektonskoj karijeri uspešno bavio projektovanjem stambenih i stambeno-poslovnih objekata, škola, bolnica, rekonstrukcijama i enterijerima poslovnih objekata. Pored projektovanja, od početka svoje karijere bavio se i brojnim direktivnim radovima – izvođenjem, nadzorom i rukovođenjem izgradnjom, investitorskim poslovima, konsaltingom i sl. – u Požegi, Vrbasu i Novom Sadu. Po mišljenju istoričara umetnosti Vladimira Mitrovića, posebnu pažnju svakako zaslužuju njegove zgrade: Tranzitna automatska centrala u Užicu (1974), Opšta bolnica u Valjevu (1986), te niz objekata realizovanih u Novom Sadu.

– S pokojnim arhitektom Natkom Marinčićem, Jovanović je krajem 80-ih godina minulog veka izradio projekte za tri zgrade u studentskom naselju u Novom Sadu koje se ističu savremenim oblikovanjem i dizajnom. To su: Društveni centar Univerziteta u Novom Sadu (1989), hotel „Apart“ u kom se nalaze apartmani za mlade naučne radnike (1990) i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata (1996). Zgrada hotela „Apart“ je svojim monumentalnim i atraktivnim izgledom postala nov simbol grada u poslednjoj deceniji 20. veka donevši značajne novine u izgradnji solitera u svetlu iskustava postmoderne, a njenim autorima „Borbinu“ nagradu za arhitekturu za Vojvodinu – čuli smo od Mitrovića.

Jovanović je i autor i odgovorni projektant Krematorijuma u Novom Sadu (2003), Fakulteta za zaštitu životne sredine i Akademije klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici (2007-2008), autor enterijera protokolarnog ulaza, banket-sale, konferencijske sale direktorskog borda i višenamenske sale za konferencije, pozorišne predstave i koncerte NIS-Naftagasa u Novom Sadu (1996/97), autobuske stanice ATP „Vojvodina“ (2007), a zajedno sa suprugom, arhitektom Ružicom Jovanović, između ostalog, i poslovne zgrade „Konzum“ u Beočinu (2000).

Saznali smo i da se Jovanović za graditeljstvo i arhitekturu opredelio još u osmom razredu osnovne škole doživljavajući posao graditelja kuća kao human rad. Posle penzionisanja prošle godine osnovao je vlastiti projektni biro „ARHNESS“ gde sa suprugom i dalje vredno radi. Trenutno je glavni nadzorni organ na izgradnji Urgentnog centra u Novom Sadu, a, kako smo čuli, radi i dva idejna projekta porodičnih stambenih zgrada i jednog stambeno-poslovnog objekta takođe u Novom Sadu.

„DaNS“ broj 63

Monografska izložba upriličena u čast dobitnika ovogodišnje Tabakovićeve nagrade bila je prilika da članovi Društva arhitekata Novog Sada, s predsednikom Srđanom Crkvenjakovim na čelu, promovišu i novi, 63. broj svog časopisa za arhitekturu i urbanizam „DaNS“, čija je tema posvećena Svetskom kongresu arhitekture koji je ove godine, 23. put održan u Torinu.

Poseban segment u novom broju posvećen je prikazu radova naših arhitekata u inostranstvu – Bratislava Toškovića u Finskoj, Maše Bratuše u Irskoj i Srđana Jovanovića Weissa u Mongoliji – koji ostvaruju zavidan uspeh i kvalitetna arhitektonska dela nastavljajući tradiciju koju su jugoslovenski arhitekti imali 70-ih i 80-ih godina 20. veka. Objavljen je i intervju s Ričardom Mejerom, jednim od najvećih živih arhitekata današnjice, autorom koji je pomerio estetske granice u svetskoj arhitekturi. Slede poglavlja posvećena održivom razvoju, vezi arhitekture i filma, kao i uvek zanimljiv prikaz novih knjiga i zanimljivih arhitekonskih veb-sajtova.

Izvor: Građanski list S.Čamber Foto: N Karlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *