Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRAGAN JOVANOVIĆ DANILOV DOBITNIK NAGRADE „MOMO KAPOR“

Dragan Jovanović Danilov

Dragan Jovanović Danilov je dobitnik treće po redu književne nagrade „Momo Kapor“ za knjigu „Talasi beogradskog mora“ koju je objavila izdavačka kuća „Vulkan“.

Žiri za roman objavljen u 2013. i 2014. godini je radio u sastavu: Dragan Lakićević (predsednik), Žaneta Đukić Perišić i Ivan Negrišorac.

„Roman Danilova se izdvojio osobenom poetikom u okviru koje se sjedinjuju realistički postupak i lirska fantazmologija. Povest o traganju za ličnim identitetom glavnog junaka istovremeno je i priča o burnoj, dramatičnoj i uzbudljvoj istoriji Beograda“, navodi žiri u obrazloženju.

Oni dodaju da je roman ispripovedan živim, „zatalasnim“ jezikom, pa knjiga spada u red onih koje neguju, nastavljaju i obogaćuju „kaporovski“ beogradski duh u književnosti.

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ koju je osnovala supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor 2010. godine, ustanovila je nagradu koja nosi ime našeg čuvenog slikara i pisca, a koja se dodeljuje svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost.

Dosadašnji laureati književne nagrade su Emir Kusturica za knjigu „Smrt je neprovjerena glasina“ (2010) i Peter Handke za knjigu „Moravska noć“ (2013).

Nagrada će Danilovu biti uručena 8. aprila na dan rođenja Mome Kapora u 13 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *