Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DOBRIČIN PRSTEN“ NA RUCI RUŽICE SOKIĆ

BEOGRAD – Glumici Ružici Sokić uručen je „Dobričin prsten“, nagrada za životno delo koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. Na svečanosti na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212, 27. laureatu „Dobričinog prstena“ priznanje je uručila prošlogodišnja dobitinica Jelisaveta Seka Sablić.

Ružica Sokić rekla je da je uzbuđena i veoma srećna zbog priznanja i da je zbog velike treme večeras htela da kaže da je bolesna i ostane u krevetu.

„Sada znam da mogu i moram još bolje i još više“, kazala je glumica i zahvalila svojim prijateljima i kolegama koji su došli i usrećili je. „Nisam znala da me toliko volite, nisam verovala da ćete doći po ovakvom vremenu“, rekla je glumica.

Dobitnica „Dobričinog prstena“ svoj glumački život opisala je kao veliku borbu.

„Ceo život sam pričala tuđe priče, izgovarala tuđe reči i sad stojim srećna tu pred vama“, poručila je Ružica Sokić. O glumici su na svečanosti govorile njene kolege, reditelji, dramaturzi, a među njima Jovan Ćirilov, Mira Banjac, Bora Todorović.

Oni su Ružicu Sokić opisali kao „ružu u reveru pozorišne umetnosti“, kao vanserijsku glumicu i vanvremenskog umetnika.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić, uručujući nagradu, poručila je Ružici Sokić da je ovo njeno veče i da su tu svi koji je vole i poštuju.

„Nisi verovala da ćemo doći, a tu smo svi, tvoje kolege, tvoji prijatelji, bio je tu i ministar (kulture Predrag Marković) ali je otišao“, rekla je Seka Sablić. Kako je obrazložio žiri za dodelu nagrade,

Ružica Sokić je likovima žena iz svakodnevice ili sa velegradske periferije, umela da podari svetlost unutarnje nade i da ih prevede u metaforu o životnom optimizmu. Za članove žirija bio je neupitan umetnički značaj koji je izgradila Ružica Sokić tokom svoje poluvekovne karijere „glumice za sve medije i sve žanrove“.

Ružica Sokić glumila je u dramama Bergmana, O“Nila, Čehova, Siniše Kovačevića, a u najnovijoj predstavi Ateljea 212 „Plej Popović“ ponovo se vratila Aleksandru Popoviću. Žiri za dodelu nagrade nije se bavio filmskim i televizijskim opusom Ružice Sokić, a u saopštenju se podseća da je za te uloge već dobila nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.

Nagrada „Dobričin prsten“ dodeljuje se od 1980. godine i sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i unikatne diplome na pergamentu, rad slikara Geroslava Zarića. Sastavni deo nagrade je monografija o laureatu koja će biti predstavljena za godinu dana, najavio je Atelje 212.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *