Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL TURSKOG FILMA U BIOSKOPU „BALKAN“

Edukativni centar „Bejza“ u Beogradu u saradnji sa bioskopom „Balkan“ organizuje 11. i 12. decembra festival turskog filma u okviru koga će biti prikazano pet filmova.

Edukativni centar „Bejza“ koji je osnovala turska država da bi promovisala učenje jezika i tursku kulturu, saopštio je da će festivalu prisustvovati gosti iz televizijske kuće „Samanjolu“, direktor za medjunarodne odnose Fatih Gok i režiser filma „Tajna kapija“ Reha Juprem.

Pored tog filma, kojim će se otvoriti smotra, na programu su još „Beli andjeo“, „Otac i sin“, „Momo, moja sestra“ i „Mevlana, ples ljubavi“.

Filmovi koje će biti prikazani pripadaju najboljim ostvarenjima savremene turske kinematografije, bili su veoma gledani i ovenčani su brojnim nagradama.

„Tajna Kapija“ je nastala kao TV serija i bila je najgledanija serija u Turskoj. Po njoj je snimljen film koji je 2002. na filmskom festivalu u Tokiju osvojio prvu nagradu.

„Beli andjeo“ je 2007. godine bio najgledaniji film u Turskoj. Na 41.Internacionalnom festivalu u Hjustonu osvojio je nagradu za najbolji film, kao i nagradu za najbolju režiju.

Na 25. internacionalnom filmskom festivalu u Istanbulu film Otac i sin“ osvojio je nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu. Na festivalu u Ninbergu osvojio je nagradu za najbolji film 2006.godine i internacionalnu nagradu za najbolju filmsku muziku.

„Momo, moja sestra“, ovenčan je sa devet nagrada, pet u kategoriji za najbolji film na različitim filmskim festivalima i nagradom za najbolju sporednu mušku ulogu, za režiju i posebnu nagradu žirija. Bio je i kandidat u kategoriji za najbolji dečiji film.

Na 59.Berlinskom filmskom festivalu, „Momo, moja sestra“ prikazan je u kategoriji „K plus“ i to je prvi put da je turski film uvršten u zvanični program ovog festivala.

Izvor: S media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *