Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TEREZA U ARENI

Ako ovaj naslov ne privuče pažnju čitalaca onda bi najbolje bilo odustati od napora da se otkriva vlastiti ugao posmatranja kroz tekstove koji po mišljenju potpisnika ipak treba da skrenu pažnju i ukažu na neke stvari koje su svakako vredne pomena,, no obično prolaze nezapaženo.

Dakle Tereza Kesovija može biti u areni, ali ne i u Beogradskoj, jer nam je na sam pomen arene asocijacija upravo to, e pa, prevarili ste se. Ona može biti i u životnoj ili već kakvoj metaforičnoj areni, a izgleda da nekad treba pribeći i lukavstvu da bi se postiglo željeno.

Priča o pomenutoj pevačici, na žalost, ne može a da se ne stavi i u politički kontekst njenog prihvatanja i svrstavanja ne jednu stranu te njene lične pogođenosti minulim, a nemilim ratnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

A ona je velika pevačica o kojoj oni stariji dosta znaju dok ovi mlađi gotovo i nikad nisu čuli što isto na neki način govori o njihovoj uskraćenosti i oskudnom iskustvu kada je u pitanju dobra muzika.

Najnoviji album Tereze Kesovije, „Zaustavi vrijeme“ je zaboravljeni praznik za uši, koji nas negde vraća nama samima i razmišljanjima šta nam se zapravo dogodilo a da to još dugo kod mnogih neće biti shvaćeno, dokle gde smo u muzici zaturili taj istančan sluh za melodiju, tekst, glas...

Tereza bi se dala porediti sa Andreom Bočelijem u ženskoj varijanti bez preterivanja i ako želimo biti do kraja iskreni i pošteni na prostorima bivše Jugoslavije ni danas se ne može izdvojiti neko poput nje.

„Mi smo stranci što predobro se znaju“ naslov je pesme koji bi se svakako mogao primeniti i u ovom trenutku na sve nas koji smo zapamtili njene pesme i nastupe i kojima je bilo blisko pevušenje pesama poput: „Prijatelji stari gde ste“,“Poljubi me sa obe bande“,“Nono moj dobri Nono“, kao i Larine pesme iz „Dr Živaga“.

Njene pesme, što se pogotovo na najnovijem albumu može osetiti, nabijene su energijom, snagom i emocijama na koje se teško ostaje imun. Jedna od tih pesama ostaje zauvek u ušima jednog mladog obožavaoca još uvek uskraćenog za nastup ove dive uživo, naravno na ovim prostorima, možda baš u pomenutoj Areni.

„Uzmi il` ostavi“, budi il` nestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Uzmi il` ostavi, voli il` prestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Jer u tom snu, što snivamo
mi samo ljubav živimo
i priznaj mi da voliš me
ili zaboravi na sve

Uzmi il` ostavi, budi il` nestani,
al` ne žali jer život je samo tren,
i živi ga srcem svim
Vjerno živi za nas

Izvor: B 92 Mlan Rastović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *