Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MLADI NIŠKI HORNISTA SPREMAN ZA SOLO NASTUP

NIŠ – Nišlija Teodor Blagojević ima samo 12 godina, a kao svirač horne do sada je pokazao da je pred njim sjajna perspektiva.

Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju je bio laureat (drugi put za redom), a pre dvadesetak dana je na velikom Međunarodnom konkursu „Petar Konjović“ u Beogradu osvojio prvo mesto u kategoriji do 19 godina što je izuzetan uspeh.

Teodor je trenutno i najmlađi član Orkestra mladih Evrope (CEI), a 4. juna u okviru festivala „Constantinus“, imaće svoj prvi solistički koncert, kada će se po prvi put zvanično predstaviti svojim sugrađanima.

Ovaj mladi hornista završava Osnovnu školu ,,Stefan Nemanja“ i to po ubrzanom principu, tako da će dve godine ranije od svojih vršnjaka izaći iz klupe, a sve da bi se pripremio za prijem na Muzičku akademiju u Nišu. On je takođe i dobitnik nagrade fondacije ,,Constantinus“.

– Hornu sam počeo da sviram sa osam godina i sve je izgledalo u početku kao igra, a u stvari sam se jako zainteresovao za instrument koji sam dobio kao poklon od svog profesora iz Slovenije za rođendan. Uglavnom sam vežbam, a ponekada odem na konsultacije u Ljubljanu. Očekujem dosta od seminara na Braču koji bi trebalo letos da posetim, a koji vodi Radovan Vlatković, profesor Mocarteuma u Salcburgu -priča Teodor.

Ovaj perspektivni Nišlija uči i jezike, tako da je do sada savladao engleski, nemački, francuski, ali i slovenački jezik.

Izvor: Južne vesti S.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *