Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAVIRITE U SVET IŠČEZLIH BIĆA: Izložba „Dobro došli u mezozoik“

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja danas je otvorena izložba „Dobro došli u mezozoik“ o davno iščezlom svetu i vremenu o kome svako zna ponešto i koje je, od svih prohujalih geoloških doba, oduvek najviše privlačilo pažnju.

Galerija je u polu mraku, dok su na zidovima fotografije isčezlih bića osvetljene sa unutrašnje strane, pa je efekat snažniji, a ispred njih se u komodama mogu videti originalni fosili sa objašnjenjima kako su ta bića izgledala i kakav im je bio život.

Izložene su rekonstrukcije morskih ekosistema sa karakterističnim morskim životinjama toga doba, kao što su neobični beskičmenjaci i veliki morski reptili pleziosaurus, elasmosaurus i ihtiosaurus.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić smatra da će ova postavka obeležiti ovu godinu i dodao da su pored dinosaurusa, vreme najživopisnijeg perioda, mezozoika, obeležile i mnoge druge životinje.

On je ukazao i na to da je Galerija Prirodnjačkog muzeja mala i da se nada da će dobiti veći prostor kako bi mogli da izlože bogatstvo koje poseduju, jer „mi pokazujemo šta je muzejska postavka i koja je uloga muzeja u društvu“, rekao je Spasić.

Autori izložbe su Desa Ðorđević Milutinović, Aleksandra Maran Stevanović, Zoran Marković i Spasić i oni posetiocima daju šansu da se upoznaju sa izgledom Planete u doba mezozoika tokom koga je raspored mora i kontinenata bio potpuno drugačiji nego danas, a putem „vremenske linije“ dobili su i „vremensku“ orijentaciju pre koliko miliona godina su živele pojedine životinje tog doba.

Izložba će biti otvorena do kraja novembra.

Izvor:Press Online/Tanjug Foto:Danilo Peternek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *