Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAMERA ORSONA VELSA NA AUKCIJI

Više od 70 predmeta koji su pripadali američkom reditelju, glumcu i scenaristi Orsonu Velsu biće ponuđeni na aukciji 26. aprila

Prodaju je najavila Velsova najmlađa ćerka, Beatris Vels, navodeći da bi njenom ocu svakako bilo draže da ti predmeti završe kod ljubitelja filmova nego u muzeju.

„To zaista ne bi voleo. Nije verovao u škole, akademske stvari“, objasnila je ona u razgovoru za AP.

Očekuje se da najviše interesovanja na licitaciji privuče filmska kamera Bel Hauel, koju je Vels koristio za snimanje porodičnih filmova. Jedna od fotografija, koje će se takođe naći na prodaji, prikazuje legendu američke kinematografije kako upravo s tom kamerom snima borbu s bikovima u Španiji.

Među ponuđenim predmetima biće još i dve verzije scenarija za film „Veličanstveni Ambersonovi“ iz 1942. godine, koje imaju različite završetke, od kojih nijedan neće biti uzet u obzir. Film će, u montaži, koju će obaviti neko drugi, dobiti potpuno drugačiji kraj.

Orson Vels (1915-1986) ostaće najviše zapamćen po klasiku „Građanin Kejn“, koji se u raznim anketama nalazi na prvom mestu najboljih filmova svih vremena.

Izvor: Dnevni akter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *