Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MANEKENKE POSTAJU NOVE MUZE

Britanac Marc Quinn izazvao je mnoge kontroverze kipom ‘Sirena’, nadahnutim manekenkom Kate Moss ‘dok vježba jogu’

Foto: REUTERS

Supermodel, planetarno poznata Kate Moss, čini se, najpoželjnija je muza suvremenih umjetnika, ali za njom mnogo ne zaostaju ni Naomi Campell i Twiggy, današnja i nekadašnja ikona modnih pista. Potvrda njihove popularnosti sada dolazi iz vrlo sofisticirana mjesta: Metropolitan muzeja za umjetnost, poznatog njujorškog Meta.

Ikone ljepote

Njegova nova izložba, koja se sprema za proljeće, bit će posvećena manekenkama kao muzama umjetnicima.

– Izložba će odrediti mjesto današnjih supermodela u kontekstu velikih muza u povijesti umjetnosti, od figura nacrtanih na visećim ukrasima iz kineske dinastije Ming do plesačica Edgara Degasa – rekao je u najavi izložbe ravnatelj Meta Thomas Chambell.

Predstavljanje najnovije Metove izložbe održano je pred primjerenom scenografijom – naslovnicama britanskog Voguea sa stiliziranim fotografijama Petera Lindberga i portretima Naomi Campbell, Linde Evangeliste, Tatjane Patitz, Christy Turlington i Cindy Crawford. U tom okruženju bilo je primjereno citirati Yvesa Saint Laurenta: „Dobar model može unaprijediti modu za deset godina“, kao što je to učinio pokrovitelj izložbe Marc Jacobs.

Moda i umjetnost
No, ne radi se ovdje samo o modi, ni samo o umjetnosti. Riječ je o dominantnim shvaćanjima ženske ljepote kroz povijest i o tome, kako reče Harold Koda, kustos Metropolitana, „kako su velike ikone ljepote obilježile evoluciju idealne ženske ljepote“.

No, vratimo se Kate Moss, koja je već ovjekovječena u slikarskim radovima Luciana Freuda, unuka Sigmunda Freuda, i kipu Marca Quinna od 18-karatnog zlata, donedavno izloženom u Britanskom muzeju u Londonu. A bila je subjekt i pop-artističkog nadahnuća poznatoga britanskog grafitera Banksyja. Unatoč brojnim skandalima njezino je mjesto u povijesti umjetnosti već definirano, jednako kao ono Marilyn Monroe koja je bila filmska božica, ali i nadahnuće velikom Andyju Warholu.

Ona je „muza generacije… ona definira vrijeme, osjećaj, ona je već sada dio povijesti“, dijelio je komplimente Marc Jacobs manekenki Kate Moss.

Veliki događaj, kojem će nazočiti mnoge slavne osobe pa i sami modeli, trebao bi se održati 6. svibnja.

Izvor: Vecenji hr Branka Primorac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *