Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MINISTAR MARKOVIĆ OTVORIO TRI IZLOŽBE POSVEĆENE IVI ANDRIĆU

Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost pre 50 godina

Povodom 50 godina od uručenja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otvorio je večeras na Andrićevom vencu tri izložbe posvećene srpskom nobelovcu, ukazavši na „trajnu obavezu svih nas“ da ponovo čitamo velikog pisca.

Marković je istakao da je Andrić pisao o sirovoj prirodi i nemogućim ljudima i od toga pravio raskoš, kojom se ponosimo, ali i skrenuo pažnju da „mi ne čitamo uvek dobro šta nam je rekao o svakom gradu pojedinačno, ljudskoj taštini, nespremnosti da prihvatimo da je sve što nam se dešava prolazno“.

On je naglasio da je trajna obaveza svih nas da ponovo čitamo Andrića i da će do oktobra naredne godine biti organizovano više od 500 događaja u Srbiji, regionu i svetu posvećenih srpskom nobelovcu.

* U galerijama „Nova“ i „Ozon“ i u Muzeju Ive Andrića sinoćs u otvorene izložbe: „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata“ autorke i muzejskog savetnika Muzeja grada Beograd Tatjane Korićanac, „Moj prozor u knjigu“ samostalnog umetnika Željke Mićanović Miljković i „Zadržani pogledi – Andrić, svet slike i prijatelji“ kustosa Muzeja grada Beograda Nade Seferović.

„Zahvaljući izložbama, Andrić će ‘dočekati’ tri miliona ljudi na aerodromu ‘Nikola Tesla’, nekoliko hiljada diplomata ‘dočekuje’ u sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, a desetine hiljada novih knjiga, izložbi, pozorišnih predstava, TV emisija ima za cilj jedino da ukaže na neophodnost ponovnog čitanja njegovih dela“, primetio je ministar.

On je podsetio da je period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen za obeležavanje jubileja – 100 godina od objavljivanja Andrićevog prvog književnog rada u časopisu „Bosanska vila“, 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost i 120 godina od njegovog rođenja.

Članica Gradskog veća Beograda Vesna Marjanović istakla je da građani Beograda sa ponosom mogu da kažu da je Andrić, zbog dubokog traga koji je ostavio, i danas njihov sugrađanin.

„Danas se Beograd kao glavni grad i dalje nalazi na prekretnicama i pred izazovima o kojima je Andrić često pisao, ali verujemo da mogućnost Beograda da napreduje leži upravo u nasleđu kome pripada i Andrić„, dodala je ona.

Izvor: Blic Online/Tanjug, Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *