Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRESTIĆU NAGRADA „DEJAN MEDAKOVIĆ“

Istaknuti istoričar i hroničar, akademik Vasilije Krestić ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Dejan Medaković“, koju je ustanovila novosadska Izdavačka kuća „Prometej“.

Nagrada je Krestiću dodeljena za knjigu „Istoričar u vremenu prelomnih i sudbinskih odluka“, objavljenu ove godine u izdanju „Prometeja“. Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu Draško Ređep (predsednik), Jovan Ćirilov i Radovan Popović, a biće uručena 5. januara iduće godine na dan izdavačke kuće.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Krestić (79) u navedenoj knjizi, koja sadrži njegove autorizovane intervjue i izjave od 1985. do 2010. godine, ostvario „jedinstveno svedočanstvo o pamćenju spskog naciona“.

„Jedan od sasvim izuzetnih naših naučnika, koji je neposredno i neprekidno prisutan u našoj javnosti, Krestić je, kako su godine prolazile, od istraživača visokog ranga, neumoljivog i nepotkupljivog, postao sve više i sve uočljivije autentičan svedok nesporazuma i nesuglasica, paušalnih ocena i zlonamernosti svake vrste“, navodi se u tekstu.

Nagrada je ustanovljena 2008. godine u znak poštovanja i sećanja na znamenitog naučnika i književnika, akademika Dejana Medakovića (1922-2008), a do sada su je dobili Momo Kapor za „Ispovesti“, Miodrag B. Protić za „Nojevu barku“ i Mirko Demić za „Trezvenjake na pijanoj lađi“.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *