Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POTVRĐENA PRESUDA DŽAFARU PANAHIJU

TEHERAN – Iranski sud potvrdio je iranskom režiseru Džafaru Panahiju presudu od šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja filmova, putovanja i javnog izjašnjavanja.

Apelacioni sud „potvrdio je osudu Džafara Panahija na šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja filmova, pisanja scenarija, putovanja u inostranstvo i davanja intervjua“, rekao je u subotu Frans presu neimenovani član njegove porodice. Panahi, koji je prema istom izvoru još na slobodi, osudjen je u decembru 2010. zbog „aktivnosti protiv nacionalne bezbednosti i propagande protiv vlasti“.

Presuda je doneta nakon što je Panahi počeo snimanje filma o problemima posle kontroverznog reizbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada u junu 2009. Poznat po društvenim satirama, 51-godišnji Džafar Panahi jedan je od najpoznatijih režisera iranskog „novog talasa“ i dobitnik je brojnih nagrada na najvećim svetskim festivalima. Njegovo hapšenje u martu 2010, tromesečni pritvor, a potom i presuda u decembru prošle godine naišli su na osudu u umetničkim i političkim krugovima na Zapadu i podstakli apele za odbacivanje optužbi protiv njega. Odluka apelacionog suda „doneta je pre dve sedmice, ali još nije sprovedena i Džahar Panahi je trenutno na slobodi„, navodi njegova porodica.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *