PRONAĐEN NEOBJAVLJEN ROMAN INID BLAJTON

Nebojša Đorđević   Knjige, Vesti

LONDON - Neobjavljen i javnosti nepoznat roman pokojne britanske autorke dečjih knjiga Inid Blajton nađen je u Njukaslu, u arhivi sa rukopisima slavne književnice, objavio je BBC.

Priča pod naslovom “Mr Tumpy’s Caravan” (”Čerga gospodina Tampija”) ima 180 strana i u njenom središtu je magična čerga. Roman je nađen u zbirci rukopisa koju je prošlog septembra prodala porodica književnicine starije ćerke.

“Otkriće je jedinstveno. Ne znam ni za jedno neobjavljeno delo Inid Blajton”, rekao je Toni Samerfild iz Društva “Inid Blajton”. Zbirku rukopisa kupio je centar Seven storiz iz Njukasla, posvećen dečjoj književnosti.

Inid Blajton (1897-1968) i danas spada u omiljene dečje pisce zahvaljujući serijalima knjiga “Pet prijatelja”, “Tajna sedmorka” i “Nodi”.

Procenjuje se da je širom sveta prodato 500 miliona njenih knjiga i da se nova izdanja najpopularnijih priča Inid Blajton prodaju u osam miliona primeraka godišnje. U početku se verovalo da je “Mr Tumpy’s Caravan” verzija slikovnice “Mr Tumpy and His Caravan”.

“Može se učiniti neobičnim pošto postoji knjiga o gospodinu Tampiju, objavljena 1949, koja je zapravo slikovnica”, izjavila je Imodžen Smolvud, mlađa ćerka Inid Blajton.

“Mislila sam da se radi o istoj knjizi, ali nije tako. Ispostavilo se da su sasvim različite”, navela je ona. “Radi se o drugom gospodinu Tampiju i o potpuno drugačijoj čergi.”

Izvor: Blic Online /BetaPostavite komentar