Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVOGODIŠNJI KONCERT BF

Beogradska Filharmonija i dva Darka – dirigent Butorac i violinista Piler

Beogradska filharmonija održaće 14. januara u Kolarčevoj zadužbini Novogodišnji koncert po julijanskom kalendaru pod dirigentskom upravom jednog od najperspektivnijih mladih dirigenata u SAD Darka Butorca i solistom, talentovanim mladim violinistom Darkom Pilerom.

U Ciklusu Nove godine Beogradska filharmonija je održala koncerte posvećene dolasku Nove godine: jevrejske, muslimanske, po gregorijanskom kalendaru, predstoji 14. januara koncertna proslava po julijanskom kalendaru i kineske 11. februara. Na koncertnom programu pretposlednjeg koncerta iz ovog ciklusa i prvog u 2011. godini Beogradske filharmonije je muzika iz popularnih opera naših i ruskih kompozitora koji su u svojim delima koristili folklorne elemente. Na programu je Simfonijski triptihon „Koštana“ Petra Konjovića, „Grlica“ iz baleta „Ohridska legenda“ Stevana Hristića, „Ciganske melodije“ Pabla de Sarasatea, „Balkanske igre“ Blagojevića, „Marš na Drinu“ Biničkog, „Ples Lakrdijaša“ iz opere „Snjeguročka“ Rimskog Korsakova kao i „Bumbradov let“, deo opere „Car Saltan“ istog autora i „Golak“ iz opere „Soročinski sajam“ Modesta Musorgskog.

Butorac je rođeni Beograđanin koji se preselio u Sijetl, SAD, kada je imao deset godina. Profesionalnu karijeru započeo je pre šest godina kada je osvojio zlatnu medalju na Međunarodnom takmičcenju u Ukrajini. Ovaj uspeh doneo mu je angažmane na četiri kontinenta tokom 2006. do 2008. godine. Diplomirao je na Indijana univerzitetu gde je dirigovao na više od 30 koncerata izvedenih sa pet vodećih školskih orkestara, diplomirao je i violončelo na Univerzitetu u Torontu. Jedan je od najmlađih muzičkih direktora u Americi, Butorac je muzički direktor Mizula simfonije od 2007.godine, dirigovao je Orkestrom iz Otave, Čarlston simfonijom, Kanton simfonijom, Montana lirik operom i bio je glavni dirigent Malerovog festivala u Sijetlu. Nastupao je sa Trondhajm simfonijom u Norveškoj, Mendoza simfonijom u Argentini, Ksiamen filharmonijom u Kini, Simfonijskim orkestrom u Ukrajini kao i Đuzepe Verdi orkestrom u Parmi.

Solista na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije biće Darko Piler, 15-godišnji violinista koji je sa dve godine starijim bratom Danijelom, harmonikašem i sestrom Sandrom, violinistkinjom, pobedio u šou programu „Ja imam talenat“ posvećenom otkrivanju talenata. Zahvaljujući novčanoj nagradi, porodica Piler je Darka i Danijela poslala na školovanje u Beč u kome su rođeni i živeli kao dečaci a jesenas su položili audiciju i primljeni na Bečki konzervatorijum. Muzički trio Piler iz Beograda, poznat je sugrađanima koji su godinama imali priliku da ih slušaju u Knez Mihailovoj ulici. Ljubav prema muzici razvili su u ranom detinjstvu kada su dobili prve instrumente: Danijel je imao osam, Darko šest, a Sandra sedam godina. Za nekoliko godina uličnih nastupa gotovo da nije bilo prolaznika koji nije stao da čuje talentovane Pilerove.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *