Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MEĐUNARODNI SUSRET PISACA

U Kolarčevoj zadužbini svečano otvoreni 47. Beogradski međunarodni susreti pisaca, jedna od naših najstarijih manifestacija kulture. Domaći pesnici i njihovi gosti iz tridesetak zemalja, do 30. septembra govoriće stihove i učestvovati na okruglim stolovima.

Puštanjem tonskog zapisa na kome Miloš Crnjanski recituje „Lament nad Beogradom“, u Kolarčevoj zadužbini svečano su otvoreni 47. beogradski međunarodni susreti.

Predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) Srba Ignjatović je u obraćanju kao domaćin, punoj sali pisaca među kojima je tridesetak gostiju iz 20 zemalja iz celoga sveta, ukazao da glas koji su čuli pripada najvećem srpskom piscu 20. veka.

Ignjatović je citirao uglednog urednika pariske izdavaćke kuće “ Galimar“ Domenika de Rua, koji je na listu deset najvećih pisaca 20. veka, na kojoj je na prvom mestu bio Džems Džojs, uvrstio i Crnjanskog.

Ignjatović je izrazio žaljenje što je UKS zbog ograničenih sredstava moralo da smanji broj gostiju iz inostranstva, ali da je uložen trud kako bi program bio bogatiji i sadržajniji pa su uključeni mulimedijalni sadržaji.

Umesto norveškog pesnika Knuta Odegarda, svečanu besedu pročitala je na srpskom prevodilac Stanislava Lazarević.

Pesnik Odegard se ubraja među najprevođenije norveške pisce i dobitnik je mnogih nagrada, a govor je publika od srca pozdravila jer donosi veru u moć poezije i umetnosti

„Dobra pesma, je po mom mišljenju, ona koja otvara nove uvide u ljudski život u ono što je stvarno, pa prema tome osvetljava aspekte našeg postojanja“, poručio je norveški pesnik.

Odegarde je uputio poziv naučnicima „da koriste poeziju kao korisnu pomoćnu disciplinu da bi svoja istraživanja i njihove rezultate usmerili ka služenju opšteg dobra“.

Predsednik Odbra za međunarodnu saradnju UKS Dragan Dragojlović je podsetio da su beogradski susreti pisaca među najdugovečnijim manifestacijama ove vrste u Evropi i zahvalio se gostima iz inostranstva što su se odazvali pozivu što je potvrda ugleda ovih susreta.

Susreti pisaca su tokom dana nastavljeni u kući Đure Jakšića u Skadarliji gde je održan „Čas pesništva“, gostiju iz Makedonije – Jordana Plevneša, Slave Đorđa Dimovskog, Branka Cvetkovskog i Danila Kocevskog.

Od 16 do 18 časova, u UKS u Francuskoj 7, biće održani tradicionalni okrugli stolovi na kojima će gosti i domaćini imati priliku da razmene mišljenja o mnogim aktuelnim temama.

Na svečanom otvaranju je u umetničkom programu nastupio umetnik na fruli Bora Dugić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *