Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ŽENA SA SLOMLJENIM NOSOM“ NA OTVARANJU

Nada Šargin u sceni iz filma „Žena sa slomljenim nosem“

Program 17. festivala evropskog filma Palić

Ovogodišnji glavni, takmičarski program Festivala evropskog filma na Paliću obuhvata 14 filmova koji prikazuju svu raznolikost evropske kinematografije, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare selektor tog programa Nikolaj Nikitin. Nikitin je istakao da mnogi od odabranih filmova nisu tipični za svoje nacionalne kinematografije i dodao da im je zajedničko to što na komičan način prikazuju različite, često dramatične ljudske sudbine.

Festival će biti održan od 17. do 23. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, a na njemu će, u devet selekcija, biti prikazano oko 60 igranih i petnaestak dokumentarnih filmova.

Projekcijom filma „Žena sa slomljenim nosom“ Srđana Koljevića otvara se festival, a iste večeri na Letnjoj pozornici u Paliću biće prikazana i rumunsko-nemačka komedija „Orden časti“.

U konkurenciji za glavne festivalske nagrade su i mađarski film „Poligamija“, finsko ostvarenje „Loša porodica“, francuski film „Baroni“, kao i poljski film „Naličje“ reditelja Borisa Lankoša, koji se bavi mračnim periodom vladavine Josifa Staljina.

Glavni program obuhvataju i dva filma koja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu – ruski „Kako se završilo leto“ reditelja Alekseja Popogrebskog i nemačko-austrijski film „Pljačkaš“. Najavljeno je i italijansko ostvarenje „Zalutali meci“, francuske komedije „Osam puta ustani“ i „Turneja“, „Trči ako možeš“ Ditriha Brugemana (Nemačka) i španski film „Debeli ljudi“. Van konkurencije, u glavnom programu festivala biće prikazan i film „Besa“ reditelja Srđana Karanovića.

Filmovi se takmiče za nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija.

U okviru takmičarskog programa „Paralele i sudari“ biće predstavljeno 10 filmova istočnoevropske kinematografije, a najboljem će biti dodeljena „Nagrada za toleranciju“.

Uoči početka festivala, od 12. do 16. juna, biće prikazan program filmova ovogodišnjih dobitnika festivalske nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji – rediteljima Kosti Gavrasu i Goranu Markoviću.

Blažo Perović, direktor subotičkog Otvorenog univerziteta (izvršni organizator), rekao je da je budžet ovogodišnje manifestacije za oko 50.000 evra manji nego prošlogodišnji. Tačnije, umesto 320.000 evra, koliko su imali za organizaciju 16. festivala, organizatori ove godine raspolažu sumom od oko 270.000 evra.
Direktor Festivala Radoslav Zelenović je, između ostalog, rekao da će ove godine tokom festivala biti održan i okrugli sto o budućnosti festivala, na koji su, pored filmskih stručnjaka, pozvani predstavnici lokalne samouprave, pokrajine i republike.

Izvor: Blic Online T. Nježić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *