Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VIOLINA IZ AUŠVICA MARIJE ANĐELS ANGLADA

GRAFIČKI ATELJE „DERETA“ OBJAVIO KNJIGU KATALONSKE SPISATELJICE

BEOGRAD – Grafički atelje „Dereta“ objavio je knjigu „Violina iz Aušvica“ Marije Anđels Anglada (1930-1999), jedne od najznačajnijih spisateljica na katalonskom jeziku koja, kako je ocenjeno, slavi život čak i u najtežim mogućim okolnostima u kojima čovek može da se nađe.

Anglada je diplomirala klasičnu filologiju na univerzitetu u Barseloni i bila prevodilac sa starogrčkog i latinskog, rano počela da piše, ali je kasno publikovala svoje radove zbog toga što je za vreme Frankove diktature u Španiji katalonski jezik bio zabranjen.

Bavila se svim književnim žanrovima, od priča, eseja, do romana, književne kritike i poezije, a „Violinu u Aušvicu“, njen najznačajniji roman, Anglada je objavila 1994. godine i odmah je postao bestseler. Preveden je na više od 10 jezika i postao obavezna lektira u srednjim školama u Kataloniji.
Osnovna priča knjige je pokušaj poljskoj Jevreja Danijela, graditelja violina iz Krakova, da preživi pakao Aušvica tokom Drugog svetskog rata.

Komadant logora, zaljubljenik u klasičnu muziku, otkrivši Danijelovo pravo zanimanje, stavlja ga na probu. Danijel će morati da u nemogućim logorskim uslovima napravi instrument savršenog zvuka.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *