Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IRAN TRAŽI KIROV CILINDAR

Iran je odlučio da prekine odnose sa Britanskim muzejom u znak protesta zbog toga što muzej u Londonu već nekoliko puta odlaže da mu pozajmi Kirov cilindar, jedno od najznačajnijih persijskih kulturnih blaga.

Kirov cilindar

„Pošto Kirov cilindar nije prebačen u Iran, podnećemo tužbu Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) protiv Irana“, izjavio je Hamid Bagai, šef iranskog ministarstva za kulturno nasleđe i turizam, a prenose danas mediji.

Mnogi istoričari smatraju da je taj cilindar, otkriven 1879, najstarija povelja o ljudskim pravima na svetu. Kirov cilindar je otkriven 1979. u Vavilonu, a danas se čuva u Britanskom muzeju. Na cilindru se nalazi duga linija kraljeva, sve do 3. milenijuma p.n.e. Cilindar se smatra prvom poveljom o ljudskim pravima. Zbog toga su Ujedinjene nacije prevele 1971. godine cilindar na sve svetske jezike. Cilindar propisuje normalne elemente persijske vlasti: religioznu toleranciju, ukidanje ropstva, slobodu izbora i profesije. Uz popis svih pobeda persijskog kralja, rodoslova njegove dinastije, tu se nabrajaju i elementi persijske vlasti kao što su verska tolerancija, ukidanje ropstva i sloboda izbora profesije.

„Britanski muzej nam je saopštio da će nam ga poslati u septembru, pa u novembru, pa na kraju 16. januara. Do sada smo investirali 200.000 dolara u mere zaštite tog artefakta“, dodao je Bagai.

Izvor: Blic Online Beta – AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *