Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LJUBAVNE I EROTSKE PRIČ GI DE MOPASANA

SKZ

Srpska književna zadruga pokrenula je pre dve godine, sa izdavačkom kućom „Partenon“, ediciju nazvanu „Vaša“ u kojoj je sada objavljena knjiga ljubavnih i erotskih pripovetki slavnog francuskog književnika Gi de Mopasana (1850-1893).

Glavni urednik SKZ i autor koncepta ove edicije Dragan Lakićević kazao je Tanjugu da je ovim delima želeo da podseti čitaoce na estetske i svake druge vrednosti koje ona poseduju.

„U vreme opšte vladavine komercijalne instant proze, književnih hitova sa pravih ili lažnih lista bestselera, SKZ je sa „Partenonom“ pokušao da izborom kratkih klasičnih romana i zbirkama pripovetki podsete, pre svega mladje čitaoce, na pripovedanje koje podrazumeva ne samo priču i sudbinu likova, nego vrhunski stil, dobar jezik kazivanja o duši, psihologiji i pravim vrednostima“, naglasio je Lakićević.

Sve knjige iz ove edicije imaju u naslovu neko žensko ime i tako je Mopasanova zbirka od sedam priča naslovljena „Mis Harijet“ po prvoj u njoj.

Lakićević je objasnio da je knjigu sastavio na osnovu različitih ženskih portreta koje je Mopasan uobličio da bi preko njih dao različite životne sudbine.

Podsetvši da se Mopasan smatra jednim od najboljih majstora pripovetke u svetskoj književnosti, Lakićević je kazao da je „svaka priča nova sudbina, drugi život, izraz ženske prirode“ i da je pred čitaocima „proza puna kolorita, ambijenta, dijaloga koji zrače psihološkom dramom aktera i karaktera ovih priča“-

On je skrenuo pažnju čitalaca na novelu „Iveta“ koja je gotovo kratak roman od stotinak strana jer predstavlja najbolji vid „visoke proze“ o čudu ljubavi i nepredvidljivosti čovekove prirode.

Izvor: S-Media/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *