“RAD” SLAVI 60 GODINA POSTOJANJA

Ana Čizmar   Knjige, Kultura, Vesti

Izdavačka kuća “Rad”, koja je poznata po jedinstvenoj izdavačkoj koncepciji, osnovana je 15. decembra 1949. godine, i obeležava 60 godina rada.

“Rad” je ove godine postao deo kompanije “Media 2″, jedne od najvećih srpskih kuća iz oblasti knjižarstva i izdavaštva, čiji izdavački sektor IPS objavljuje nekoliko stotina naslova godišnje, uključujući prevode poznatih i nagrađenih svetskih autora.

U saradnji za IPS-om, “Rad” je do sada objavio veći broj naslova među kojima su romani najvećeg japanskog pisca 20. veka Jukija Mišime (”Zabranjene boje” i “Mornar koji je izneverio more”), zatim Gastona Lerua (”Fantom iz opere”), a u pripremi su svetski bestseler spisateljice Džodi Piko “19 minuta”, kao i biografije Franciska Franka, Fidela Kastra, Hitlera i Mao Cedunga.

“Rad” je ove godine samostalno objavio komediju Dušana Kovačevića,”Maratonci trče počasni krug”, nekoliko istorijskih romana i vodiče kroz najznačajnije svetske metropole.

Tokom proteklih šest decenija “Rad” je prevalio dug put od novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća, koje je Centralno veće sindikata FNRJugoslavije osnovalo 1946. godine, da bi ga tri godine docnije podelilo na novinski, štamparski i izdavački sektor.

Prvi direktor izdavačke kuće sa ovim imenom bio je dr Nikola Lalić, a glavni urednik Čeda Đurđević, koji su pokrenuli male broširane biblioteke sa aktuelnim problemima radničke klase.

Od 1952. godine “Rad” postepeno šir svoje izdavaštvo i pored sindikalno političke publicistike i dela namenjenih tehničkim naukama, objavljuje rečnike koji obrađuju tehničke pojmove i muzičku literaturu (notne partiture sa tekstovima).

Pokreću se biblioteke “Jugoslovenski pisci”, kasnije nazvana “Dom i škola”, zatim “Svetski pisci”, “Odabrana dela svetskih klasika”, “U časovima odmora”, “Biografije poznatih”, a najpopularnija “Radova” biblioteka je “Reč i misao” osnovana 1959. godine.

Prvi naslov te biblioteke bila je “Kapetanova kći” Aleksandra Sergejeviča Puškina, koja je imala osam izdanja, u ukupnom tiražu od 200.000 primeraka.

Osnovana pre pola veka “Reč i misao”je bila prva džepna biblioteka u SFRJ i izuzetno popularna.

Biblioteke “Znakovi pored puta”, čiji je osnivač i urednik bio Dragan Lakićević i “Ključevi”, čiji je osnivač i urednik bio Jovica Aćin, donele su osveženje našoj savremenoj književnosti.

U tim bibliotekama zastupljeni su bili mladi pisci koju su se prvi put pojavili sa svojim knjigama proze i poezije i osvajali sve nagrade - David Albahari, Radoslav Petković, Mihajlo Pantić, Dragan Velikić, Novica Tadić, Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Ana Ristović…

Izvor: B 92Postavite komentar