Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„RAD“ SLAVI 60 GODINA POSTOJANJA

Izdavačka kuća „Rad“, koja je poznata po jedinstvenoj izdavačkoj koncepciji, osnovana je 15. decembra 1949. godine, i obeležava 60 godina rada.

„Rad“ je ove godine postao deo kompanije „Media 2“, jedne od najvećih srpskih kuća iz oblasti knjižarstva i izdavaštva, čiji izdavački sektor IPS objavljuje nekoliko stotina naslova godišnje, uključujući prevode poznatih i nagrađenih svetskih autora.

U saradnji za IPS-om, „Rad“ je do sada objavio veći broj naslova među kojima su romani najvećeg japanskog pisca 20. veka Jukija Mišime („Zabranjene boje“ i „Mornar koji je izneverio more“), zatim Gastona Lerua („Fantom iz opere“), a u pripremi su svetski bestseler spisateljice Džodi Piko „19 minuta“, kao i biografije Franciska Franka, Fidela Kastra, Hitlera i Mao Cedunga.

„Rad“ je ove godine samostalno objavio komediju Dušana Kovačevića,“Maratonci trče počasni krug“, nekoliko istorijskih romana i vodiče kroz najznačajnije svetske metropole.

Tokom proteklih šest decenija „Rad“ je prevalio dug put od novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća, koje je Centralno veće sindikata FNRJugoslavije osnovalo 1946. godine, da bi ga tri godine docnije podelilo na novinski, štamparski i izdavački sektor.

Prvi direktor izdavačke kuće sa ovim imenom bio je dr Nikola Lalić, a glavni urednik Čeda Đurđević, koji su pokrenuli male broširane biblioteke sa aktuelnim problemima radničke klase.

Od 1952. godine „Rad“ postepeno šir svoje izdavaštvo i pored sindikalno političke publicistike i dela namenjenih tehničkim naukama, objavljuje rečnike koji obrađuju tehničke pojmove i muzičku literaturu (notne partiture sa tekstovima).

Pokreću se biblioteke „Jugoslovenski pisci“, kasnije nazvana „Dom i škola“, zatim „Svetski pisci“, „Odabrana dela svetskih klasika“, „U časovima odmora“, „Biografije poznatih“, a najpopularnija „Radova“ biblioteka je „Reč i misao“ osnovana 1959. godine.

Prvi naslov te biblioteke bila je „Kapetanova kći“ Aleksandra Sergejeviča Puškina, koja je imala osam izdanja, u ukupnom tiražu od 200.000 primeraka.

Osnovana pre pola veka „Reč i misao“je bila prva džepna biblioteka u SFRJ i izuzetno popularna.

Biblioteke „Znakovi pored puta“, čiji je osnivač i urednik bio Dragan Lakićević i „Ključevi“, čiji je osnivač i urednik bio Jovica Aćin, donele su osveženje našoj savremenoj književnosti.

U tim bibliotekama zastupljeni su bili mladi pisci koju su se prvi put pojavili sa svojim knjigama proze i poezije i osvajali sve nagrade – David Albahari, Radoslav Petković, Mihajlo Pantić, Dragan Velikić, Novica Tadić, Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Ana Ristović…

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *