Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „MUZEJ KNEZA PAVLA“

U atrijumu Narodnog muzeja, predstavljena Monografija „Muzej kneza Pavla“. Monografija opisuje ličnosti i atmosferu jednog vremena i okolnosti u kojima su te ličnosti radile na kulturnom razvitku.

Monografija „Muzej kneza Pavla“, koja je objavljena u ediciji „Muzejske godine Narodnog muzeja u Beogradu“, predstavljena je u atrijumu Narodnog muzeja.

Monografiju su priredili Irina Subotić, Aleksandar Ignjatović, Veselinka Ninković, Dubravka Preradović, Lidija Ham Milovanović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović i Gordana Stanišić.

Direktorka Narodnog muzeja i urednik monografije Tatjana Cvjetićanin rekla je, da su autori monografije predstavili razvoj Narodnog muzeja u Beogradu, ali i ključne ličnosti koje su zaslužne za taj razvoj, kneza Pavla i Milana Kašanina.

„Autori predstavljaju nastanak Muzeja savremene umetnosti i njegovo povezivanje sa Narodnim muzejom, ustrojstvo Muzeja kneza Pavla, njegove istraživačke, izložbene, izdavačke, obrazovne aktivnosti, istražuju politiku razvoja zbirke, velike otkupe, kao i arhitekturu Novog dvora i Novi dvor kao prostor Muzeja kneza Pavla“, rekla je Cvjetićanin.

Prema njenim rečima, monografija ima za cilj da doprinese razumevanju istorije Narodnog muzeja, kao i da će taj muzej biti učesnik u stvaranju novog senzibiliteta, koji predstavlja najstručniju meru kulture jednog društva.

Ličnosti jednog vremena

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je monografija „Muzej kneza Pavla“ pre nekoliko dana predstavljena u zgradi Predsedništva Srbije, Novom dvoru, u kome je nekada živeo knez Pavle.

Prema njegovim rečima, monografija opisuje ličnosti i atmosferu jednog vremena i okolnosti u kojima su te ličnosti radile na kulturnom razvitku, i to daje putokaz na koji način da se u kolektivnom pamćenju sačuvaju kulturne vrednosti nekog vremena.

„Monografija nas poziva i na razmišljanje kako da na zdrave temelje postavimo Nacionalni muzej, koji je simbol kulture našeg naroda“, rekao je Bradić.

Ministar je istakao da su kvalitet umetnosti, interakcija sa publikom i kreativnost sadržaja elementi koje bi trebalo da determinišu budućnost Narodnog mzueja.

Razmena prošlosti sa budućnošću

„Razmena prošlosti sa budućnošću, onog što dolazi sa onim što je bilo je način na koji se neguje kultura jednog naroda i kako se ta kultura zastupa u svetu“, rekao je ministar.

Recezent knjige Miroslav Timotijević rekao je da monografija predstavlja zbirku radova posvećenih jednom kratkom periodu u istoriji Narodnog muzeja, kada je, spojen sa Muzejom savremene umetnosti, dobio naziv Muzej kneza Pavla.

„U tekstovima autori razmatraju ustrojstvo ustanove, arhitekturu i adaptaciju Novog dvora, različite stručne aktivnosti, ulogu kneza Pavla Karađorđevića i Milana Kašanina u osnivanju i organizovanju Muzeja, kao i kulturnu klimu tog doba“, rekao je Bradić.

Monografija ima 303 strane i ilustrovana je vrednom arhivskom građom, fotografijama i bogatom dokumentacijom iz javnih i privatnih fondova.

Na promociji monografije „Muzej kneza Pavla“ bili su Jelisaveta Karađorđević, kustoskinja Narodnog muzeja Tatjana Bošnjak i druge ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *