URUČENE NAGRADE ZA SATIRU “RADOJE DOMANOVIĆ”

Mirjana Živić - Mitić   Kultura, Vesti

Nagrade Fonda “Radoje Domanović” uručene su juče četvorici laureata za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri.

Dobitnici Momo Kapor, Rade Jovanović, Savo Martinović i Siniša Pavić, čije je “tanano osećanje za humor” poznato književnoj publici, obeležili su poslednju godinu društvenog i političkog života u Srbiji, navodi se u obrazloženju koje je pročitao direktor Fonda Radoslav Tilger.

“Pišem u samoodbrani i za svoju ulicu”, rekao je, primajući nagradu u Ministarstvu za dijasporu, pisac, slikar i akademik Momo Kapor, govoreći sa aluzijom na savremene političare “od kojih bolje spava sanjajući Beograd”.

“Lupali smo u šerpe, a sada se lupamo rukama u glavu”, rekao je Kapor u duhovitom osvrtu na političku satiru koju je “teško pisati protiv onih koje smo sami doveli na vlast”.

Knjiga aforizama “Kratko i jasno” koja je, kako je rečeno, koncentrat misaonosti, duhovitosti i kritičnosti, donela je nagradu užičkom satiričaru Radetu Jovanoviću.

Prema obrazloženju žirija, Jovanović je prepoznatljiv po aforizmu - “najteže je biti Srbin danas, kad ti niko ne brani”, stvorio je “upečatljivo i duhovito satirično delo o nedelima onih koji uništavaju i narod i državu pa čak i nadu da će nam nekada biti bolje”.

Za vredno delo “Pitamteja”, u kome se svaka rečenica završava znakom pitanja, a podjednako su vredni i pitanja i odgovori pitanjem, pripala je Savi Martinoviću, koji je ponudio novu formu u trenutku kada je izgledalo da u aforistici nema mogućnosti za novine na planu forme, tematike i poetike.

Nagradu je dobio i Siniša Pavić, “alhemičar koji je 80.000 stranica pisanih rukom pretvorio, uz pomoć drugih umetnika, u televizijske serije, drame, filmove, pozorišne komade i knjige”.

Pisac koji se proslavio “Višnjom na Tašmajdanu” i televizijskim serijama “Bolji život”, “Srećni ljudi”… nagradu je dobio za seriju “Bela lađa” i satiru upućenu političkim strankama i njihovim liderima koje je predstavio sa humorom i primerenom dozom cinizma.

“Kada je iz Sinja stigao u mirnu beogradski Cvijićevu ulicu, nije ni sanjao da će Srbiji biti potreban novi Nušić”, rečeno je na svečanosti.

Nagrade se sastoje od Povelja Fonda i novčanog dela od 50.000 dinara.

Izvor: Blic Online Tanjug/ Foto BetaPostavite komentar