Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RENOVIRAN MUZEJ IVE ANDRIĆA

Muzej Ive Andrića svečano je otvoren danas, nakon završetka renoviranja unutrašnjeg prostora i konzervatorsko restauratorskih radova.

U stanu u kome je naš nobelovac živeo sa suprugom Milicom Babić sačuvan je autentičan raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom delu prostora otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade, a cela ustanova se nalazi u sastavu Muzeja grada Begrada.

Među izloženim eksponatima su originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića: fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja… Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović predstavila je planove koje taj Muzej priprema u narednom periodu. Ona je rekla da će tokom sledeće godine biti predstavljen vodič kroz postavku Muzeja Ive Andrića na engleskom jeziku, zatim da će izložba Ivo Andrić – nobelovac iz osame biti prikazana u Nacionalnoj biblioteci u Madridu, koju su marta ove godine videli posetioci na Univerzitetu Popmpeu Fabra u Barseloni. Ona je dodala da je kustoskinja Muzeja Ive Andrića Tatjana Korićanin pozvana da pripremi izložbu u Gorici (Italija), za oktobar 2010. godine, sa temom Andrić između književnika i diplomate čiji će domaćin biti Akademija za diplomate Akademia europeista (Ačademia Europeista) iz Trsta.

Redovni program Muzeja, kazala je Jovović Prodanović, obuhvata i saradnju sa školama istakavši da je trenutno u pripremi izložba u Osnovnoj školi Ivo Andrić u Beogradu. Ona je rekla da je za narednu godinu planirana saradnja na zajedničkom projektu sa opštinom Soko Banja u kojoj je pisac često boravio, kao i da će ista godina proteći u pripremama za izložbu i novu postavku Muzeja koje će biti posvećene obeležavanju 50 godišnjice od dodele Nobelove nagrade 2011. godine. Restauracija i konzervacija Muzeja Ive Andrića realizovana je uz pomoć Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *