Bradić: Stiže “Riznica faraona”

Miroslav Mladenović   Kultura, Vesti

Kairo — Ministar kulture Nebojša Bradić tokom zvanične posete Egiptu razgovarao o organizovanju izložbe “Riznica faraona” na proleće sledeće godine u Beogradu.

Nebojša BradićO tome je bilo reči pri susretu sa generalnom direktorkom egipatskog nacionalnog muzeja Vafom Sadek i sa generalnim sekretarom egipatske Uprave za antikvitete, arheologom svetskog glasa, doktorom Zahijem Havasom, rekao je Bradić.

“Reč je o kapitalnom kulturnom događaju koji bi na proleće sledeće godine bio organizovan u Beogradu. Radi se o izložbi faraonskog blaga, što bi svakako bio događaj koji bi Srbiju stavio u kulturno središte čitavog našeg okruženja”, ocenio je Bradić.

O tehničkim i drugim aspektima organizacije te izložbe, koja se sastoji iz 63 celine različite po materijalu i vremenu nastanka, sa lokaliteta koji zahvataju teritoriju od Gize do Edfua, predstoje dalji razgovori stručnih predstavnika Srbije i Egipta, naveo je Bradić.

Ministar kulture Srbije ocenio je da je zvanična poseta Egiptu tokom koje je od 24. avgusta imao razgovore sa ministrom kulture Farukom Hosnijem, predsednikom kairske opere doktorom Abdelom Moneimom Kamelom imao priliku da obiđe najznačajnija mesta faraonske, hrišćanske, islamske civilizacije, bila vrlo uspešna.

“Ona otvara nove perspektive za dalje unapređenje kulturnih bilateralnih veza sa Egiptom, sa kojim inače imamo veoma razuđene i dobre ukupne odnose”, rekao je Bradić i dodao da je poseta realizovana na poziv ministra kulture Egipta, uz podršku ambasade Srbije u Kairu.

Izvor: Tanjug - B92Postavite komentar