Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

Balboa – domaći brend

BalboaPostavljanje spomenika bokseru Rokiju u centru Žitišta ovekovečeno je u kanadskom dokumentarnom filmu „Amerika idol“, koji će večeras biti premijerno prikazan u žitištanskom restoranu „Park“. Film je sniman prošle godine, za kanadsku producentsku kuću „Melbar“.

Reč je o polučasovnom dokumentarcu o postavljanju skulpture filmskog junaka Rokija Balboe u varoši Svetog Đurđa. Reditelj filma je Beri Avrič, a producent je Melisa Kohlan. U filmu se pojavljuje glumac Silvester Stalone, koji je tumačio lik boksera Rokija u nekoliko filmskih nastavaka.

Impresije o ideji i realizaciji žitištanske priče izneo je i američki vajar Tomas Šonberg, autor spomenika Rokiju u Filadelfiji. U ovom dokumentarcu svoju priču izneo je i autor žitištanskog Rokija, Boris Staparac, kome je uzor bio upravo Šonbergov Roki, a svoje viđenje događaja dali su i mladi ljudi okupljeni u Udruženju građana „Roki Balboa“. Roki je u ovoj banatskoj varošici postao domaći brend, atrakcija i pokloničko mesto mnogih namernika koji za uspomenu nose fotografije iz centra Žitišta sa Rokijem u prvom planu. Dokumentarni film o Rokiju, koji traje 46 minuta, nakon evropske premijere u Žitištu u utorak će biti prikazan i u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru.


Autor: M. Pudar – Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *