Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUPILI „PROSVETU“, A DUGUJU MILIONE

Država je prodala „Prosvetu“ lancu knjižara koji ima vrlo lošu saradnju sa izdavačima

Preduzeće za izdavaštvo, trgovinu i marketing „IPS medija dva d.o.o.“ novi je vlasnik izdavačke kuće „Prosveta“, kupovina je obavljena za 3 miliona i dve stotine hiljada evra, a IPS je bio jedini preostali ponuđač na tenderu. U izdavačkim krugovima ova vest nije dočekana sa odobravanjem, budući da izdavači najbolje znaju koliko im IPS duguje. Ovaj „vodeći uvoznik i distrubuter knjiga, muzičkih izdanja, dekorativnog, putnog i drugog programa“, prema nekim procenama duguje pojedinim izdavačima u proseku po više miliona dinara, mnogi su svoje knjige povukli iz IPS-ovih knjižara, a neki su čak putem sudskih sporova povratili deo svog novca. Pitanje koje smo postavljali i pre završetka prodaje „Prosvete“ jeste kako će drugorangirana, i jedina preostala firma na tenderu, doprineti oporavku „Prosvete“ kada su i „jači igrači“ odustali. Inače, IPS je nedavno postao vlasnik kapitala i izdavačke kuće „Rad“ iz Beograda, za 126 miliona dinara, već u prvom aukcijskom nadmetanju.

Dejan Papić, vlasnik „Lagune“, kaže za sebe da je jedan od retkih izdavača koji se ne plaše da pričaju o svojoj saradnji sa IPS-om, zbog toga što su još početkom ove godine „Lagunine“ knjige povučene iz IPS-ovih knjižara.

– Egzaktni podaci pokazuju da je naša prodaja unapređena od prekida saradnje sa IPS-ovim knjižarama. Snalazimo se vrlo dobro i bez njih, otvaramo knjižare na mestima gde su nekada bili butici, a početkom septembra otvorićemo u SKC-u veliku knjižaru u kojoj će biti zastupljene knjige svih izdavača. Uspeli smo da se sa IPS-om izborimo da dug od šest miliona dinara smanjimo na 600 hiljada dinara. Možda bi bilo bolje da razgovarate sa izdavačima kojima IPS duguje mnogo više – kaže Dejan Papić za „Politiku“, komentarišući dalje „udruživanje“ IPS-a i „Prosvete“:

– Vreme će pokazati valjanost ovih događaja, mada mislim da je to vrlo loše rešenje. Većina izdavača pita se koji je motiv ove kupovine, kada i jedan i drugi izdavač za sada imaju malo ekonomske opravdanosti da se udruže. Razgovarao sam sa ljudima koji su posle detaljnog pregleda dugovanja „Prosvete“ odustali od njene kupovine, međutim, postoje prednosti privatizacije ove izdavačke kuće, zbog toga što ćemo sada moći da naplatimo neka dugovanja koja su predmet sudskih sporova.

I neki manji izdavači povukli su svoja izdanja iz IPS-ovih knjižara, i retki su oni koji žele da govore o tome. Borislav Pantić, direktor „Čarobne knjige“, komentariše za naš list saradnju sa IPS-om, kao i kupovinu „Prosvete“.

– Država je prodala „Prosvetu“ lancu knjižara koji ima vrlo lošu saradnju sa izdavačima. Mislim da kratkoročno neće biti pozitivnih rezultata te prodaje. Inače, svoje knjige povukli smo iz IPS- ovih knjižara kada smo shvatili da je teško naplatiti dugovanja tako velikog knjižarskog lanca, i da je vremenom to sve teže, što znatno blokira rad firme. Saradnju sa IPS-om obnovićemo samo ukoliko u budućnosti pruži čvrste garancije da će poslovati ozbiljno – objašnjava Borislav Pantić.

—————————————————–

Smanjiće dugove

Dejan Pantović, direktor IPS-a, rekao je juče za naš list da mu je izuzetno važno da entuzijazam sa kojim IPS ulazi u saradnju sa „Prosvetom“ bude shvaćen na pravi način, a ne kao nekakvo rušenje srpskog izdavaštva.

– Važno je da je „Prosveta“ privatizovana i da je zaustavljeno njeno dalje propadanje, da će biti obnovljene njene edicije i kapitalna izdanja. Mislim da je dobro što je kupac „Prosvete“ baš IPS, vodeći knjižarski lanac, koji već 15 godina omogućava čitaocima upoznavanje sa aktuelnim izdanjima. Dugovanja postoje, ali ona su posledica ekononomske krize i pada prometa knjiga, i ta dugovanja težimo da smanjimo u što kraćem roku – rekao je Pantović.

Izvor: Prosveta M. Vulićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *