Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL TIBA OD 6. DO 12 JUNA

Međunarodni festival predstava za decu i mlade „TIBA“ biće održan od 6. do 12. juna. Manifestacija će početi predstavom „Veliko finale“ Teatra Batida iz Danske, u 19 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Festival „TIBA“ (Teatarske internacionalne beogradske avanture) održaće se od 6. do 12. juna, najavili su organizatori.

U takmičarskom programu „TIBA“ festivala biće izvedeno deset predstava u produkciji pozorišnih grupa iz Srbije, Danske, Švedske, Turske, Irana, Austrije i Švajcarske.

Manifestacija će biti otvorena 6. juna u 19 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta uličnom predstavom „Veliko finale“ Teatra Batida iz Danske, rekao je direktor „TIBA“ festivala Boško Đorđević.

Selektor inostranog programa Nikola Zavišić naglasio je da su ovogodišnje predstave uglavnom muzičke i plesne, sa veoma malo verbalnog izražavanja.

„Želeo sam da se predstave što više žanrovski uklope u jedan evidentni trend u savremenom pozorištu za decu i mlade, a to je upotreba žive muzike na sceni, zatim plesa, pokreta i tek na kraju – reči“, naveo je Zavišić.

Pored „Velikog finala“, publika će biti u prilici da pogleda i predstave „Mirakle“, rađenu u koprodukciji teatara iz Danske i Turske i beogradskog pozorišta „Boško Buha“ i „Afričke bajke“ u produkciji teatra iz Austrije.

Predstava „Mars Metamik“ na Trgu republike

Muzika, ritam i pokret

Tokom festivala biće izvedene i predstave „Starac i cvet“ iz Švedske i „Sanjala sam da delići meseca padaju kao perje“ iz Irana, kao i velika ulična predstava „Rapsodija za džinove“ iz Švajcarske.

U selekciji Staše Koprivice na 7. TIBA festivalu biće izvedene i domaće predstave „Knjiga lutanja“ Malog pozorišta „Duško Radović“, „Mala sirena“ Pozorišta „Boško Buha“, „Čarobna frula“ Pozorištanceta „Puž“ i „Bastijen i Bastijena“ Pozorišta lutaka „Pinokio“.

Prema rečima Staše Koprivice, predstave iz domaće selekcije takođe su zasnovane prevashodno na muzici, ritmu i pokretu, kako bi deci što jasnije prenele svoje osnovne ideje.

Međunarodni žiri koji čine rediteljka i profesorka drame za mlade Jang Ej Čoj iz Koreje, reditelj Sead Đulić iz BiH i kostimograf iz Srbije Maja Mirković, dodeliće gran pri za najbolju predstavu u celini i specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije.

Međunarodna asocijacija pozorišta za decu i mlade „ASSITEJ“ iz Srbije dodeliće nagradu za najbolje umetničko dostignuće, a dečji žiri dodeliće nagradu publike.

Festival TIBA organizuje beogradsko pozorište „Boško Buha“, pod pokroviteljstvom Skupštine Beograda.

Izvor: RTS

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *